Filipini: Razorni požar uništio hiljade kuća

Radiosarajevo.ba
Filipini: Razorni požar uništio hiljade kuća
Foto:Facebook / Stravičan prizor na Filipinima

Najmanje 25 hiljada ljudi ostalo je bez kuća u ogromnom požaru na južnom filipinskom otoku, poznatom kao uporište militanata povezanih s ISIL-om, rekli su dužnosnici u srijedu. 

Požar je uništio najmanje tri i po hiljade kuća u gradu Jolou, hiljadu kilometara južno od glavnog grada Manile, objavio je gradonačelnik Kerkar Tan.

CNN je objavio da je najmanje jedna osoba poginula u požaru, koji je bio "razorniji od sukoba vojske i separatističkih pobunjenika 1974., kada je grad pretvoren u ruševine", napominje Tan, prenosi Index.hr.

Prva istraga pokazala je da je požar krenuo iz lokalnog kafića i brzo se proširio na kuće, većinom izgrađene od lakih materijala, u selima Busbus.

Otok Jolo poznat je kao utvrda radikalne grupe Abu Sajaf, koja je kriva za neke od najgorih terorističkih napada u historiji Filipina.

Vođa grupe Isnilon Hapilon ubijen je prošle godine u Maraviju, koji su stotine saveznika ISIL-a držale pod opsadom pet mjeseci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije