Filipini: Evakuirano 9.000 osoba zbog vulkanske erupcije

AA
Filipini: Evakuirano 9.000 osoba zbog vulkanske erupcije
Foto: EPA / Vulkan Mayon
Više od 9.000 osoba je evakuirano nakon što je najaktivniji vulkan na Filipinima, Mayon, počeo izbacivati lavu do svog kratera.

Filipinski institut za vulkanologiju i seizmologiju (Philvolcs) u nedjelju je podigao upozorenje na nivo tri, što znači da bi aktivnost mogla dovesti do opasnih erupcija.

Lava je potekla najmanje pola kilometara niz vulkan, a u ponedjeljak ujutro oblak pepela prekrio je padine, istakli su filipinski zvaničnici.

Lokalne vlasti navode da je najmanje 9.000 osoba evakuirano iz opasne zone i da je u toku evakuacija stanovništva obližnjih sela.

Vulkan koji se nalazi u sjeveroistočnoj provinciji Albay, u subotu poslijepodne počeo je izbacivati pepeo 2,5 kilometra u zrak, što je trajalo oko dva sata. Nova aktivnost uslijedila je u nedjelju.

Philvolcs je pozvao lokalno stanovništvo na oprez, na nošenje maski za lice, kao i da se ne približavaju na šest kilometara od mjesta trajne opasnosti.

Smatra se kako je u posljednjih 400 godina vulkan imao 49 erupcija. Najrazornija se dogodila u februaru 1841. godine kada je poginulo 1.200 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije