Facebooku naređeno da otkrije ko je zatražio brisanje profila Mirze Krupalije

Radiosarajevo.ba
Facebooku naređeno da otkrije ko je zatražio brisanje profila Mirze Krupalije
Sudija Visokog suda naredio je Facebooku da istraži ko je zamolio brisanje profila umrlog čovjeka, odnosno poteza koji je doveo do "ogromne" štete jer su mnoge lične stvari izgubljene za njegovu partnericu.

Bosanka Azra Sabadoš izjavila je sudu da je njen partner “umro drugi put” nakon što je otkrila da sve poruke i fotografije povezane s njim su uklonjene.

Ona i Mirza Krupalija, jazz muzičar, zabavljali su se šest godina prije njegove iznenadne smrti u martu 2016. godine. Njih dvoje su iz Bosne, bili su prijatelji od djetinjstva, a vezu su započeli 2010. godine.

Azra Sabadoš ima britansko državljanstvo i radi na Imperial koledžu u Londonu. Ona u Londonu živi od 1992. godine kada je zbog rata u BiH izbjegla u Englesku. Ona i Mirza Krupalija održavali su vezu na daljinu, jer je on živio u Sarajevu, a komunicirali su preko Facebook messengera, piše britanski Sunday Times.

Oko šest mjeseci nakon njegove smrti, Facebook je zaprimio i odobrio zahtjev za brisanjem profila Mirze Krupalije i njegovog benda, Kaiten, što je rezultiralo gubitkom velikog broja fotografija, poema i muzike koje je on objavljivao, kao i poruka koje su poslane između njega i Azre Sabadoš.

Facebook je odbio kazati ko je zamolio da se obriše stranica, kao i koje radnje su poduzete prije samog brisanja.

Sabadoš tvrdi da nijedan član njegove porodice nije uputio zahtjev za prisanjem niti odobrio to. Oko 700 članova bliže i daljne familije Mirze Krupalije, kao i prijatelji potpisali su peticiju tražeći da se njegov profil vrati.

Ona je tražila da sud naredi Facebooku, koji je registriran u Irskoj, da otkrije identitet osobe koja je tražila brisanje profila.

Greg Callus, koji predstavlja Azru Sabadoš, izjavio je Vrhovnom sudu da postoje jasni dokazi da je nepoznata osoba, predstavljajući se kao član porodice kontaktirala Facebook i zatražila brisanje naloga. Tu tvrdnju je i sudija podržao. Dodao je da nerazumni i maliciozni postupci su doveli do gubitka ličnih stvari Azre Sabadoš, čime je nanesena šteta njenom privatnom životu, kao i njegovoj familiji, i što je joj je uzrokovalo veliku bol i patnju.

Sudija Richard Parkes je rekao da je Azra “uništena” zbog gubitka njenih privatnih stvari.

Teško može zamisliti kako je neko mogao uraditi tako nešto i kako je Facebook mogao uvažiti zahtjev za brisanjem profila Mirze Krupalije. Njegova familija je tretirala Azru kao njegovu suprugu i zatražili su otkrivanje identiteta osobe koja je uputila zahtjev za brisanjem naloga", rekao je sudija Parkes.

Predstavnici Facebooka nisu prisustvovali ročištu i odbili su dati bilo kakav komentar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije