Facebook, LG, Honda i druge kompanije zabranile putovanja u Kinu

Radiosarajevo.ba
Facebook, LG, Honda i druge kompanije zabranile putovanja u Kinu
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Facebook kao i druge globalne kompanije uključujući LG Electronics i Standard Chartered izdale su mjere zabrane putovanja u Kinu, nakon što se broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u toj zemlji konstantno povećava.

Aviokompanije su također otkazale svoje redovne linije i prilagodile rasporede letenja jer sve veći broj zemalja upozorava na putovanja ne samo u provinciji Hubei, gdje je izvorno virus identificiran, već i u ostatku Kine, javio je danas Reuters.

Iz Kine za RSA: Kao u hororima je, ljude na ulici zaustavljaju osobe u žutim odijelima

Sjedinjene Američke Države upozorile su u ponedjeljak da bi Amerikanci trebali „razmotriti“ posjetu Kini, dok je Južna Koreja u utorak podigla nivou upozorenja o putovanju u tu zemlju savjetujući građanima da se suzdrže od posjeta Kini.

Facebook je prva velika američka kompanija koja je objavila restrikcije putovanja nakon upozorenja američke vlade. Oni su zatražili od zaposlenika da odgode putovanje u kontinentalni dio Kine i pozvali uposlenike koji rade tamo da posao obavljaju od kuće.

„Poduzeli smo korake za zaštitu zdravlja i sigurnosti naših zaposlenika“, potvrdio je glasnogovornik Facebooka Reutersu.

Južnokorejski proizvođač kućanskih aparata LG odredio je potpunu zabranu putovanja u Kinu i savjetovao zaposlenicima na poslovnim putovanjima u zemlji da se vrate kući što je brže moguće, kazala je glasnogovornica firme.

Također, južnokorejski proizvođač čipova SK Hynix Inc kazao je da traži od zaposlenika da izbjegavaju putovanja u Kinu, dok je bankarska firma Standard Chartered ograničila putovanje i na kontinentalnu Kinu i u Hong Kong.

U Njemačkoj je dobavljač automobila Webasto koji ima 11 prodajnih lokacija u Kini, uključujući Wuhan, zaustavio sva putovanja u Kinu i iz Kine nakon što je zabilježen slučaj zaraze virusom kod jednog od uposlenika te firme.

Japanska Honda Motor preporučila je zaposlenima da izbjegavaju putovanje u Kinu, dok je iz Nissan Motora rečeno da planiraju evakuirati japansko osoblje i njihove porodice u Wuhanu letom koji je unajmila vlada.

Kako su kompanije počele preispitivati rizik od putovanja u Kinu, neke su aviokompanije navele da je opala potražnja za letovima te da u skladu s novim informacijama usklađuju raspored letenja. Južnokorejski prijevoznik Air Seoul najavio je obustavu svih letova do Kine, dok je tajvanska China Airlines najavila daljnje usklađivanje letova za Kinu od petka do 10. februara, otkazujući pet letova i reorganizirajući redove ostalih.

Tajvanska aviokompanija Eva Airways također je najavila da bi neki letovi za Kinu mogli biti otkazani, dok je njemačka aviokompanija Lufthansa navela da su rezervacije za letove za Kinu i iz Kine neznatno oslabljene zbog epidemije korona virusa.

Promjene u rasporedu letova aviokompanije iz Hong Konga Cathay Pacific Airways, dok je međunarodna firma SOS, medicinska firma i služba za sigurnost putovanja koja savjetuje firme na putovanjima, preporučila da se poslovna putovanja u Kinu i izvan provincije Hubei mogu nastaviti.

To upozorenje može biti i promijenjeno imajući u vidu da sve veći broj aviokompanija otkazuje letove, poremećaj u kopnenom prijevozu, uključujući željeznički, potvrdio je direktor za međunarodnu sigurnost SOS-a James Robertson, dodajući da su mnogi njihovi klijenti odlučili odgoditi ili otkazati putovanje na temelju ličnih procjena.

Kineske vlasti objavile su niz ograničenja za putovanja u Wuhan. Gotovo cijela pokrajina Hubei u kojoj se nalazi taj grad Wuhan, gdje je prvobitno virus i identificiran, postala je veliki karantin. Dvadeset i četiri nova smrtna slučaja registrirana su u provinciji Hubei, epicentru zaraze, ali nijedan novi nije zabilježen izvan te regije, pojasnila je kineska vlada.

Dvadeset i devet slučajeva zaraze izvan Kine je u desetak zemalja. Među ostalima, u SAD-u ih je pet, Australiji, Singapuru i Maleziji po četiri, a Francuska, Japan i Južna Koreji bilježe ih po tri.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije