Evropa na raskrsnici: U Briselu počeo samit lidera EU-a

Radiosarajevo.ba
Evropa na raskrsnici: U Briselu počeo samit lidera EU-a

U Briselu je danas počeo dvodnevni samit lidera Europske unije na kojem će se najviše razgovarati o pitanju Brexita, javlja Anadolu Agency (AA).

Britanska premijerka Theresa May je prije početka samita novinarima kazala da će njena zemlja i nakon izlaska iz EU-a nastaviti raditi na realizaciji zajedničkih interesa.

Naglasila je kako je najvažnije da se Brexit u konačnici i dogodi, izrazivši nadu da će se to desiti nakon što sporazum bude potvrđen.

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker je istakao da će se Vijeće EU-a naredne sedmice ponovo sastati ako britanski parlament opet odbaci sporazum.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da je potrebno završiti pripreme u slučaju da britanski parlament odbaci sporazum o Brexitu, napominjući da će EU uraditi sve što je u njenoj moći kako bi imali Brexit sa sporazumom.

“Brexit je važan, ali 27 zemalja EU-a također moraju razmišljati i o svojoj budućnosti", rekao je Merkel.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je poručio da nema novih pregovora o sporazumu o Brexitu.

"Ako britanski parlament odbije sporazum, to bi značilo izlazak bez sporazuma”, kazao je Macron, dodajući kako je EU ipak spremna za, kako je rekao, “tehničko odgađanje” Brexita.

Premijer Holandije Mark Rutte je istakao da je “lopta sada u britanskom parlamentu”, dodajući da bi Brexit bez sporazuma bio katastrofa za Veliku Britaniju.

Austrijski premijer Sebastian Kurz je izjavio da bi odgađanje Brexita bilo bolja opcija od izlaska iz EU-a bez sporazuma.

“Mislim da večeras možemo postići dogovor o odlaganju Brexita”, rekao je Kurz.

Ispred zgrade Vijeća EU-a, gdje se održava sastanak, održani su protesti koje je organizovalo udruženje Avaaz.

Podsjetimo, premijerka Velike Britanije Theresa May saopćila je jučer da je od EU-a službeno zatražila odgađanje Brexita do kraja juna ove godine.

Zvanično Velika Britanija treba istupiti iz Europske unije 29. marta, a shodno odluci parlamenta te zemlje vlada iz Londona je zatražila odgađanje tog koraka do 30. juna.

Sporazum koji je premijerka May postigla s europskim liderima o budućim odnosima između Velike Britanije i EU-a u dva navrata je odbijen u britanskom parlamentu.

Zahtjev Velike Britanije za odgađanje Brexita bi trebala biti jedna od glavnih tema sutrašnjeg samita lidera Europske unije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije