Nancy Pelosi: Upoznajte prve poteze nove predsjednice američkoga Kongresa

Radiosarajevo.ba
Nancy Pelosi: Upoznajte prve poteze nove predsjednice američkoga Kongresa
Foto: EPA-EFE / Nancy Pelosi

Nakon što su demokrati preuzeli kontrolu u Zastupničkom domu američkog Kongresa, Nancy Pelosi drugi je put izabrana za čelnicu tog doma.

Pelosi je dobila u četvrtak 220 glasova, a republikanski zastupnik Kevin McCarthy 192 glasa. Nekolicina drugih dobila je preostale glasove u Zastupničkom domu koji ima 435 mjesta.

“Nemamo iluzije, naš posao neće biti lak”, kazale je Pelosi nakon što je izabrana za predsjednicu Zastupničkog doma i dodala:

Međutim, obećajemo da ćemo se međusobno poštovati i da ćemo poštivati istinu i onda kada se nećemo slagati.”

Šef većine u Zastupničkom domu Kongresa zapravo je treća osoba u državi nakon predsjednika i potpredsjednika. Sa 78 godina, zastupnica iz San Francisca ima iskustvo na toj dužnosti koju je obavlja od 2007. do 2011., otežavajući završetak mandata Georgea W. Busha.

Dugogodišnja zastupnica iz Kalifornije, Pelosi je 2007. postala prva žena predsjednica Zastupničkog doma u američkoj historiji, prenosi Hina.

Demokratkinja je obećala pakao Donaldu Trumpu ako postane čelnicom Zastupničkog doma. Ona će voditi stranku u borbi protiv Trumpove zakonodavne i političke agende u mandatu 2019-2020.

Nancy Pelosi - undefined

Foto: EPA-EFE: Nancy Pelosi

“Demokratski Kongres radit će na rješenjima koja nas zaokupljuju, jer svima nam je dosta podjela”, izjavila je Pelosi pred svojim pristašama u Washingtonu tokom kongresne kampanje, najavljujući “povrat ustavnih ovlasti i protuovlasti”.

Budući da Zastupnički dom glasuje za nacrte zakona Bijele kuće, Pelosi može na čelu svoje većine blokirati republikanske tekstove.

Još važnije, vjerojatnost postupka za svrgavanje Donalda Trumpa jako se povećava budući da demokrati sada mogu pokrenuti parlamentarne istrage o sumnjama u dosluh između ekipe iz Trumpove kampanje i Rusije u predsjedničkoj kampanji 2016.

Pelosi se protivila postupku opoziva objašnjavajući da bi to samo mobiliziralo pristaše predsjednika. No, nije isključena promjena stava pogotovo ako posebni tužitelj Robert Mueller, koji vodi istragu o ruskom uplitanju u američke izbore, predstavi konkretne dokaze o krivici.

Pelosi je rođena 26. marta 1940. u Baltimoreu u italijansko-američkoj katoličkoj porodici uronjenoj u politiku. Njezin otac i brat bili su gradonačelnici Baltimorea. S diplomom Trinity Collegea u Washingtonu nastanjuje se sa suprugom u San Franciscu. Sa 47 godina prvi put pobjeđuje na izborima za Predstavnički dom. Godine 2003. postaje šefica demokratske manjine.

Američki Zastupnički dom izglasao je u četvrtak dvije mjere potrebne da se izađe iz proračunskog zastoja koji djelomično blokira rad američke administracije, ali bez potpore američkog predsjednika koji traži zid na granici s Meksikom, one neće moći proći u Senatu.

Američki demokrati su u četvrtak preuzeli kontrolu u Zastupničkom domu obilježavajući početak nove ere oporbe republikanskom predsjedniku Donaldu Trumpu, dok Senat nakon izbora na polovici mandata predsjednika ostaje pod kontrolom republikanaca.

Zastupnički dom izglasao je dvije proračunske mjere koje bi mogle omogućiti okončanje djelomične paralize američke vlade, do koje je došlo 22. decembra zbog spornog pitanja izgradnje zida s Meksikom.

Međutim, te bi mjere mogle ostati mrtvo slovo u Senatu, nakon što je šef republikanaca u tom domu rekao da neće staviti na dnevni red prijedlog ako on nema zeleno svjetlo Donalda Trumpa, koji bi morao i potpisati zakone.

Bijela kuća je unaprijed odbacila prijedloge zakona jer oni ne uključuju 5 milijardi dolara za finansiranje zida.

Demokrati tvrde da se zalažu za jaku sigurnost na granicama, ali protive se zidu i smatraju ga neučinkovitim.

Demokratkinja Pelosi poslala je pismo Trumpu nekoliko sati nakon što je izabrana za čelnicu Zastupničkog doma, te dok traje djelomična blokada finansiranja američka Vlade zbog sukoba oko Trumpova zahtjeva teškog pet milijardi dolara za finansiranje gradnje zida uz granicu s Meksikom.

“U duhu našeg Ustava, pozivam vas da održite svoj govor o stanju nacije na zajedničkoj sjednici Kongresa u utorak, 29. januara, u Zastupničkom domu. Veselim se što ću vas moći pozdraviti u Kongresu”, poručila je Pelosi u pismu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije