Europski parlamentarci traže ukidanje pomijeranja kazaljki na satu

Radiosarajevo.ba
Europski parlamentarci traže ukidanje pomijeranja kazaljki na satu
/ Vlada FBiH
Grupa od 70 poslanika Europskog parlamenta zalaže se za ukidanje direktive Europske komisije o pomijeranju kazaljki na satu dva puta godišnje.

Kako se navodi, zahtjev za ukidanje pomijeranja kazaljki dva puta godišnje pokrenut je zbog sve više dokaza o negativnom uticaju te prakse.

"Naučna istraživanja pokazala su da 20 odsto populacije pati od zdravstvenih problema zbog mijenjanja sata", istakao je Pavel Svoboda (EPP), češki poslanik koji predvodi neformalnu radnu grupu od 70 parlamentaraca okupljenih oko te inicijative.

Osim negativnog uticaja na ljudski bioritam, "pomijeranje kazaljki na satu dovodi i do većeg broja saobraćajnih nesreća, više poremećaja u porodicama, kao i pada produktivnosti na radnom mjestu", rekao je Svoboda na konferenciji za novinare u EP u Strazburu.

Takođe, kako je dodao, pomjeranje sata uvedeno je sa ciljem uštede energije, ali taj cilj nikad nije ispunjen.

"Studija nepristrane službe EP za istraživanja jasno je pokazala da je ukidanje promjene vremena dobro za naših 510 miliona građana", tvrdi češki poslanik, prenosi Hina.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije