Europa u strahu: Otimao, silovao, mučio i ubijao djevojčice, mogao bi biti pušten

J. M.
Europa u strahu: Otimao, silovao, mučio i ubijao djevojčice, mogao bi biti pušten
Foto: BLG / Marc Dutroux

Belgijanac Marc Dutroux, jedan od najpoznatijih zlostavljača i ubica djece, ponovo je uputio zahtjev da bude pušten iz zatvora. Sud u Bruxellesu razmotrit će njegov zahtjev za puštanje na slobodu 17. oktobra, objavio je u subotu belgijski dnevnik Het Laatste Nieuws, bez naznaka izvora.

Dutroux je '90-ih godina oteo, mučio i silovao šest djevojčica, a četiri žrtve su preminule u strašnim mukama. U pritvoru je od 1996. godine, a 2004. je osuđen na doživotni zatvor. Već 2013. želio je prijevremeno izaći iz zatvora da bi ostatak kazne proveo na slobodu uz nošenje elektronske narukvice na gležnjevima. Zahtjev je odbijen.

Doživotni zatvor u Belgiji obično traje 30 godina, a prijevremeno puštanje na slobodu je moguće ako su osuđene osobe izdržale najmanje dvije trećine kazne.

Dutrouxov advokat Bruno Dayez prošle godine je objavio knjigu pod naslovom "Pourqoui libérer Marc Dutroux" ("Zašto bi Marc Dutroux trebao biti pušten"). U knjizi je ustvrdio da svaka osoba nakon određenog vremena ima pravo na novi život u društvu.

Slučaj Dutroux izazvao je šok u cijelom svijetu sredinom '90-ih. Belgijanac je 1995. oteo djevojčice Melisse Russo (8) i Julie Lejeune (8), zatvorio ih u malenu podrumsku tamnicu, i tamo silovao i mučio. 

Dva mjeseca kasnije, Dutroux je oteo i Eefje Lambrecks (19) i An Marchal (17). Dok je služio 3-mjesečnu kaznu zbog krađe automobila, njegova supruga Michelle Martin je trebalo da se brine o otetim djevojčicama. Međutim, dvije 8-godišnjakinje su umrle od izgladnjivanja.

Kada je izašao iz zatvora Dutroux je omamio i žive zakopao Eefje Lambrecks i An Marchal. Krajem maja 1996. godine zlostavljač djece na silu je ugurao 12-godišnju Sabine Dardenne u svoj kombi i zaključao je u podrumskoj tamnici. 

Devetog avgusta 1996. kidnapovao je i Laetitiju Delhez (14), međutim svjedok je pročitao registarske tablice njegovog kombija. Ubrzo je Dutroux uhapšen zajedno sa suprugom Michelle Martin i saučesnikom Michelom Lelièvreom, a dvije posljednje žrtve oslobođene su pakla.

Dutrouxova saučesnica i supruga Michelle Martin, osuđena je na 30 godina zatvora, a puštena je 2012. nakon što je odslužila 16 godina kazne.

Pomalo nevjerovatno, prije nego je krenuo u ubilački pohod, Dutroux je krajem '80-ih oteo i silovao pet djevojaka i djevojčica starosti 12-19 godina. Tada je osuđen na 13 godina i 6 mjeseci zatvora, ali ga je Melchior Wathelet, tadašnji belgijski ministar pravde, pomilovao nakon svega tri godine izdržavanja kazne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije