EU: Presuda Mladiću dotiče najmračnije događaje u BiH

Radiosarajevo.ba
EU: Presuda Mladiću dotiče najmračnije događaje u BiH

Europska unija izrazila je uvjerenje da su sve zemlje regiona odlučne i posvećene da rade na pomirenju, regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima i pozvala sve političke lidere u regionu da poštuju žrtve, zalaganjem i poštovanjem tih obaveza, saopćeno je iz Europske komisije.

U saopćenju povodom današnje presude Ratku Mladiću navodi se da EU, "iako ne komentira pojedinačne presude u potpunosti poštuje odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, podržava njegov rad i snažno podvlači potrebu pune saradnje sa Sudom kao i s Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale kao njegovim nasljednikom".  

Presuda Ratku Mladiću izrečena pred Haškim tribunalom "dotiče neke od najmračnijih i najtragičnijih događaja u skorijoj historiji BiH, Zapadnog Balkana i Evrope uključujući genocid u Srebrenici", navela je glasnogovornica u Europskoj službi za spoljne poslove Maja Kocijančič. 

Uz saosjećanje sa žrtvama u saopćenju se navodi i da je "obezbjeđivanje pravde i borba protiv nekažnjivosti za najužasnije zločine fundamentalna ljudska obaveza".  

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je doživotnu kaznu zatvora Mladiću i ocijenio da presuda pokazuje da je pravda ostvariva.  

Stoltenberg je rekao da presuda "pokazuje da vladavina prava funkcioniše i da će odgovorni za ratne zločine odgovarati", prenio je AP.  

On je u saopćenju izrazio nadu da će presuda pomoći regionu Zapadnog Balkana da "ide dalje putem mira i pomirenja".  

Stoltenberg je dodao da su vrata NATO-a otvorena za zemlje Zapadnog Balkana koje žele i mogu da mu se pridruže. 

Komesar Savjeta Europe za ljudska prava Nils Muižnieks izjavio je da je presuda Mladiću važna za pomirenje u regionu.  

"Presuda Haškog tribunala kojom je Mladić osuđen za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine predstavlja još jedan veliki korak u borbi protiv nekažnjivosti i važna je zbog odnosa prema ratovima 90-ih godina i zbog pomirenja u regionu", naveo je Muižnieks na Twitteru. 

Francuska je pozdravila rad Haškog tribunala u borbi protiv nekažnjivosti zločina poslije presude bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću koji je dobio doživotni zatvor.

Francuska pozdravlja "hrabrost žrtava i svjedoka koji su pristali da govore pred Međunarodnim krivičnim sudom" i "odaje priznanje tom sudu i njegovoj suštinskoj akciji za postizanje pomirenja među zemljama regiona", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova objavljenom na sajtu.

"Neophodno je da svi odgovorni za ratne zločine počinjene na Zapadnom Balkanu budu izvedeni pred lice pravde. Mi smo posvećeni borbi protiv nekažnjivosti zločina kao i nezavisnom i nepristrasnom pravosuđu širom svijeta", dodaje se u saopćenju i navodi da sve zemlje treba u potpunosti da sarađuju s Međunarodnim krivičnim sudovima.

Lider Narodne partije Austrije Sebastijan Kurz ocijenio je da je presuda Ratku Mladiću važan korak u savladavanju prošlosti i ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije.

Kurz, koji je i mandatar za formiranje nove vlade Austrije, saopštio je da ovu presudu zbog toga moraju da poštuju sve strane.

On je istaknuo da je pravno procesuiranje svih zločinaca preduslov za pravdu i savladavanje prošlosti, a time i za praštanje i pomirenje.

"Jedna od pouka ratnih sukoba mora biti da zemlje na Zapadnom Balkanu u budućnosti moraju tjesnije sarađivati", kaže Kurz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije