EU odbacuje mogućnost novih pregovora o Brexitu

Radiosarajevo.ba
EU odbacuje mogućnost novih pregovora o Brexitu
Foto: RSE / Brexit: Kako će Britanija izaći iz EU

Evropska komisija ponovila je u ponedjeljak da čelnici Evropske unije neće ponovo pregovarati o sporazumu o Brexitu koji je dogovoren u prošlom mjesecu s britanskom premijerkom Theresom May.

„Sporazum koji je za stolom najbolji je i jedini mogući sporazum“, izjavio je portparol komisije Margaritis Schinas novinarima odgovarajući na molbu da prokomentira telefonski razgovor od petka između May i predsjednika komisije Jean-Claudea Junckera.

Također je ponovio da nikakvi razgovori nisu planirani među pregovaračima iz dvije strane „jer su pregovori dovršeni“.

Schinas je ponovio da je razgovor Junckera i May u petak bio „prijateljski“ i da će dvoje čelnika ponovo razgovarati u ovoj sedmici.

May nije uspjela dobiti parlamentarnu podršku za sporazum koji je dogovorila s kolegama iz Evropske unije u prošlom mjesecu, i očekuje se da ponovo zakaže glasanje u narednoj sedmici.

Na samitu čelnika EU održanom 14. decembra, ona je zatražila od lidera bloka da modificiraju neke njegove odredbe, ali su oni insistirali da neće ponovo otvarati sporazum, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije