Erdogan u Berlinu: Uputio pozdrav koji su Nijemci shvatili kao provokaciju

Radiosarajevo.ba
Erdogan u Berlinu: Uputio pozdrav koji su Nijemci shvatili kao provokaciju
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan doputovao je u zvaničnu posjetu Njemačkoj.

U Berlin je doputovao na poziv njemačkog kolege Frank-Waltera Steinmeiera i to mu je prva zvanična posjeta nekoj državi na tom nivou od prelaska Turske na predsjednički sistem upravljanja.

Posjeta Erdogana izazvala je dosta kontroverzi u, ali i protesta u Njemačkoj i to iz krugova koji upozoravaju na kršenje ljudskih prava u Turskoj.

Svojim njemačkim kritičarima Erdogan nije ostao dužan. Vozeći se kroz Berlin na zadnjem sjedištu Mercedes Maybacha, turski predsjednik je mahnuo kroz otvoren prozor. I to kako!

Na ulici Unter den Linden, 500 metara ispred Brandenburške kapije, Erdogan je mahnuo s četiri prsta i pritisnutim palcem uz dlan.

Visokotiražni Bild podsjeća da je to pozdrav islamističkog pokreta Muslimansko bratstvo koji je postao svjetski pozdrav tokom protesta u Egiptu u august 2013. Tada su pripadnici Muslimanskog bratstva protestirali zbog smjene predsjednika Muhameda Mursija.

Erdoganov konvoj pratio je policijski helicopter, a nedugo prije nego što je turski šef države stigao u berlinski hotel Adlon, prolaznici na ulici Unter den Linden morali su ostati u prodavnicama suvenira ili u restoranima. Policija je čak pregledavala lične karte zbog najave velikog broja demonstranata ali i poklonika Erdogana.

Tokom trodnevne posjete Erdogan će se sastati s njemačkim kolegom Steinmeierom, kancelarkom Angelom Merkel, a svečano će otvoriti Centralnu džamiju u Kölnu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije