Erdogan: Turska se bori protiv terorizma, a ne Kurda

Radiosarajevo.ba
Erdogan: Turska se bori protiv terorizma, a ne Kurda
Foto: Anadolija / Recep Tayyip Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio da cilj antiterorističkih operacija koje Turska provodi na sjeveru Iraka i u Siriji nikada nije teritorijalni integritet i suverena prava tih zemalja.

U obraćanju na konferenciji o borbi protiv terorizma u Istanbulu, Erdogan je istakao da trenutna operacija Turske na sjeveru Sirije nije usmjerena protiv Kurda, već protiv terorističkih grupa.

„Turska će uspostaviti sigurnost na svojoj granici i siguran povratak Sirijaca tako što će ukloniti terorističke organizacije istočno od rijeke Eufrat, kao što smo to učinili i zapadno od Eufrata“, kazao je Erdogan, javlja agencija Anadolija.

Dodao je da operacijom „Izvor mira“ također žele zaštititi prava svih ljudi na sjeveru Sirije, a ne da dijele tu zemlju.

Istakao je da je bez uspostavljanja sigurnosti nemoguće postići mir, a da bez mira nema ni razvoja zemlje i napretka.

„Nevolje i problemi u našoj regiji nisu naša sudbina, u našim rukama je da zaustavimo ova ružna dešavanja. Mir, sigurnost i blagostanje u ovom regionu vidimo kao ključ mira u cijelom svijetu“, dodao je turski predsjednik.

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu, 9. oktobra, pokrenule su operaciju "Izvor mira", čiji je cilj uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti teroristički koridor koji teroristi namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije