Erdogan predstavio novi turski helikopter Gokbey

AA
Erdogan predstavio novi turski helikopter Gokbey
Foto: AA / Erdogan predstavio helikopter
Recep Tayyip Erdogan je izdao naredbu rukovodstvu svih turskih odbrambenih institucija da bez prijeke potrebe ne uvoze nikakve strane proizvode.

"Turska može razviti i zadovoljiti sve strateške potrebe odbrambene industrije i nećemo stati dok to ne postignemo. Kasirga, Bora, Som i slične rakete ulaze u fazu serijske proizvodnje, a radimo na novim modelima. Cilj nam je proizvodnja dalekometnijih projektila. Napravit ćemo i veliki iskorak kada je riječ o dalekometnim raketama. Završena su testiranja u okviru tog projekta koji će Tursku uvesti u višu ligu", poručio je Erdogan.

Erdogan je danas otkrio da će novi turski vojni helikopter opće namjene nositi ime “Gokbey“.

"Ukoliko imate samo novac od prirodnih resursa i trgovine, a ne uspijete ostvariti određeni nivo razvijenosti obrambene industrije, taj novac vam ne može biti garancija za slobodu", poručio je Erdogan.

Turska industrija za avijaciju i svemir (TUSAS) predstavila je danas turski vojni helikopter T615 koji je dobio i novo ime "Gokbey".

Riječ je o helikopteru koji je 6. septembra uspješno izveo prve letove. Novi helikopter proizveden je vlastitim kapacitetima TUSAS-a i uz podršku turskog Ministarstva odbrane

Tokom uspješnog testnog leta, piloti su izveli i manevre koji taj helikopter svrstavaju u red prestižnih letjelica te vrste u međunarodnim okvirima.

To je višenamjenski helikopter, koji se može koristiti u vojne i civilne svrhe. Spada u red najboljih na tržištu, posebno zato što ima sposobnost brzih i efikasnih polijetanja, manevara spuštanja na visokim nadmorskim visinama i temperaturama, bez obzira na vremenske uvjete i zahtjevnost konfiguracije terena.

U narednoj fazi novoproizvedeni helikopter treba proći procedure certifikacije i kvalifikacije, a predviđeno je da se najkasnije za dvije godine nađe u upotrebi.

TUSAS je ranije stavio svoj potpis na velike projekte poput bespilotne letjelice ANKA i helikoptera ATAK.

Radio je i niz projekata za vodeće svjetske kompanije u avioindustriji, kao što su Boeing, Airbus, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Bombardier i Leonardo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije