Erdogan potvrdio: Pokrenuli smo operacije protiv Kurda u Siriji

AA
Erdogan potvrdio: Pokrenuli smo operacije protiv Kurda u Siriji
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan potvrdio je danas u turskom gradu Kutahya kako je operacija u Afrinu već počela na terenu, te da nakon ove operacije slijedi i Manbij.

Erdogan boravi u posjeti turskom gradu Kutahya, gdje se obratio okupljenim građanima, a tom prilikom se osvrnuo na aktuelna dešavanja. U fokusu Erdoganovog obraćanja bile su aktivnosti turske vojske u sjevernom dijelu Sirije, tačnije operacija na grad Afrin, koja se očekuje.

“Operacija u Afrinu je počela na terenu. Nakon ove operacije, slijedi Manbij”, rekao je Erdogan. Dodao je da obzirom da obećanja data za Manbij nisu ispunjena, niko nema pravo miješati se u ono što Turska mora uraditi.

Poručio je kako niko ne treba pokušaviti zavaravati Tursku na način da se terorističkoj organizaciji daje drugo ime. Erdogan je podvukao da svaka organizacija koju čine teroristi nije ništa drugo nego teroristička.

"Oni koji u Siriji montiraju neku svoju igru, koji misle da je lukavo to što mijenjaju ime terorističkoj organizaciji. Kako god da se ona zove, svaka organizacija koju čine teroristi za nas je teroristička organizacija. Pa ime joj je Sirijske demokratske snage, pa granična vojska, pa čuvari granice, pa grupa za zaštitu unutrašnje sigurnosti… Koga vi pokušavate prevariti? Ova organizacija zove se PKK, zove se PYD, zove se YPG”, poručio je Erdogan.

Iznio je kritike na račun Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kazavši kako će shvatiti koliko je pogrešno oslanjati se na terorističke organizacije, te kako u regiji ne mogu naći boljeg partnera od Turske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije