Erdogan posjetio Elazig i klanjao dženazu stradalima u zemljotresu

Anadolija
Erdogan posjetio Elazig i klanjao dženazu stradalima u zemljotresu
Foto: Anadolija / Erdogan u Elazigu

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je sa saradnicima posjetio grad Elazig pogođen razornim zemljotresom. 

Erdogan je u pratnji predsjednika Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafe Sentopa, ministra unutrašnjih poslova Suleymana Soylua, ministra zdravstva Fahrettina Koce i drugih visokih državnih zvaničnika klanjao dženazu-namaz stradalima u zemljotresu te potom posjetio četvrt Mustafa Paša gdje i dalje traje akcija spašavanja.

Predsjednik Turske se tokom obilaska ruševina dodatno informisao o dešavanjima na terenu i akcijama spašavanja.

"Kao država i kao narod, uložit ćemo sve moguće napore do samog kraja i nastaviti sa akcijama spašavanja ispod svake ruševine", kazao je Erdogan. 

Istakao je kako svaki oblik podrške ugroženima ide putem Direkcije za upravljanje vanrednim situacijama (AFAD) i Crvenog polumjeseca Turske.

"Naša zemlja nema potrebe za bilo kakvom pomoći. Ali ako neko zaista želi pružiti pomoć, to može uraditi preko AFAD-a i Crvenog polumjeseca", kazao je Erdogan te dodao da je naporima svih - od spasilačkih timova, žandarmerije i pripadnika vojske, ispod ruševina spašen veliki broj građana.

"Ljudi na terenu koriste sve moguće kapacitete i sredstva u akcijama spašavanja koje će i dalje biti nastavljene. Naši državni ministri će do kraja pratiti dešavanja na terenu", kazao je Erdogan, izrazivši zahvalnost i građanima koji su iskazali ogromnu solidarnost nakon ove nesreće.

"Doživjeli smo mnogo zemljotresa do sada u historiji, ali smo se strpljivo i uspješno nosili sa njihovim posljedicama", kazao je turski predsjednik koji je nakon obilaska ruševina posjetio i povrijeđene u bolnici

U Elazigu i dalje traju akcije spašavanja u kojima učestvuje ukupno 1.167 spasilaca i 235 vozila.

U zemljotresu jačine 6,8 stepeni po Richteru koji je u petak pogodio Elazig, na istoku Turske, smrtno su stradale 22 osobe, a povrijeđeno 1.030.

Epicentar potresa jačine 6,8 stepeni po Richteru je registrovan u 20.55 sati po lokalnom vremenu, u mjestu Sivrice, nedaleko od grada Elaziga, u blizini granice sa Sirijom. Zemljotres se osjetio i u okolnim gradovima Adana, Hatay i Osmaniye, te na području sjevernih dijelova Sirije i Iraka.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije