Erdogan poručio Kurdima: Ako se ne povučete nastavit ćemo vam razbijati glave

Hina
Erdogan poručio Kurdima: Ako se ne povučete nastavit ćemo vam razbijati glave
Foto: EPA-EFE / Erdogan će se sastati s Putinom

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan kurdskim je borcima zaprijetio da će im "razbiti glave" ako se ne povuku iz sjeveroistočne Sirije prije isteka roka privremenog prekida vatre, a oni su ga optužili da ih sprječava u namjeri da se povuku.

"Ako se ovaj dogovor održi, uspjet će. U suprotnom ćemo ponovno pokrenuti ofanzivu onog trenutka kada istekne dogovorenih 120 sati", rekao je Erdogan svojim simpatizerima u anadolskom gradu Kayseriju.

"U protivnom ćemo nastaviti razbijati glave teroristima", dodao je Erdogan i salutirao okupljenoj masi koja ga je oduševljeno pozdravila.

Ovo je drugo Erdoganovo upozorenje u manje od dva dana o tomu da će nastaviti vojne operacije. Tokom petodnevnog primirja kurdski borci trebaju se povući iz "sigurnosne zone", zahtjev je Ankare.

I jedna i druga strana optužuju se međusobno za kršenje sporazuma.

"Turci nastavljaju napade na naše snage i Amerikanci snose potpunu odgovornost za te napade jer ne pritišću Tursku", rekao je zapovjednik Sirijskih demokratskih snaga (SDF) Mazloum Abdi.

Prošli su tjedan Rusija i snage sirijskog režima ušle u neke gradove koji se nalaze unutar turske sigurnosne zone.

Erdogan 22. oktobra putuje u Rusiju gdje će o situaciji u Siriji razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Turska će "primijeniti vlastite planove" ako pregovori s Putinom ne rezultiraju rješenjem koje se odnosi na snage režima, dodao je Erdogan.

"Teroristi" su teškim oružjem izveli 14 napada na sirijske pogranične gradove Tal Abijad i Ras al-Ain, izvijestilo je u subotu tursko ministarstvo obrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije