Erdogan: Odluka o Jerusalemu najavljuje nove operacije prema islamskom svijetu

Anadolija
Erdogan: Odluka o Jerusalemu najavljuje nove operacije prema islamskom svijetu
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Istanbulu kako je odluka o priznanju Jerusalema za glavni grad Izraela najava novih operacija prema islamskom svijetu.

Erdogan je danas u Istanbulu govorio na ceremoniji otvaranja prvog turskog metroa bez mašinovođe koji će spajati istanbulske četvrti Uskudar i Umraniye. Erdogan se tom prilikom se osvrnuo i na aktuelna dešavanja.

Turski predsjednik je istakao kako je njegova zemlja posljednjih nekoliko godina bila izložena napadima i prijetnjama, no to je nije spriječilo u njenom razvoju.

"Samo u posljednjih četiri do pet godina, ono što je Turska doživjela trebalo bi svakoga zadiviti. Ova zemlja je tokom tog procesa ostala uspravna i suočila se sa brojnim napadima, nije pognula vrat pred prijetnjama i zamkama. Vjerujem da smo na taj način otvorili novi horizont ka budućnosti cijele regije", poručio je Erdogan.

Naglasio je kako njegova zemlja neće nikada odustati od svoje borbe u Siriji i Iraku.

"Turska nikada neće odustati od svoje borbe u Siriji. Turska nikada neće odustati ni od svoje borbe u Iraku. Turska nikada neće odustati od borbe protiv stava Evropske unije prema njoj, koji je nepravedan i bez poštovanja", rekao je turski predsjednik Erdogan.

Erdogan se osvrnuo i na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa, u vezi sa priznanjem Jerusalema kao glavnog grada Izraela. On je kazao kako je „odluka o Jerusalemu najava novih operacija prema islamskom svijetu“, te ako se muslimani dovoljno ne usprotive, uslijedit će i nastavak.

„Kao što nema alternative za Mekku i Medinu, isto tako ne postoji alternativa ni za Jerusalem. Zbog toga, mi nemamo namjeru odustati od ovog grada. Zbog toga je Jerusalem naš ponos, naša čast i naša crvena linija. Jerusalem je sada ispit koji treba položiti svaki musliman i svaka muslimanska zemlja“, poručio je turski predsjednik.

Erdogan je također kazao kako njegova zemlja nikada neće zaboraviti licemjerstvo s kojim je suočena u NATO-u i SAD-u, aludirajući pritom na vojnu vježbu NATO-a tokom koje su Erdogan i osnivač Republike Turske Kemal Ataturk prikazani kao mete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije