Erdogan odgovorio Emiratima: Moji preci nisu pljačkali Medinu nego je štitili

Fena
Erdogan odgovorio Emiratima: Moji preci nisu pljačkali Medinu nego je štitili
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stao je u odbranu osmanskog paše, nakon što je šef diplomatije Ujedinjenih Arapskih Emirata prenio na društvenim mrežama optužbe da su osmanske snage opljačkale Medinu tokom Prvog svjetskog rata.

Erdogan je reagirao na poruku sa Twittera Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahayana u kojoj se tvrdi da osmanske snage pod vodstvom Fakhreddin paše opljačkale novac i manuskripte iz Medine 1916. godine te ih odnijeli u Istanbul.

"To su Erdoganovi preci i njihova historija sa arapskim muslimanima", navedeno je u poruci koju je prenio zvaničnik UAE.

Erdogan je u svom govoru pojasnio da ništa nije ukradeno iz Medine, nego da su osmanske snage štitile grad i stanovnike tokom rata.

"Tim jadnicima, koji su dovoljno bestidni da kažu kako su moji preci ukrali svete predmete i odnijeli ih u Istanbul, njima kažem da smo ih štitili od stranih osvajača", rekao je Erdogan.

Odnosi između Turske i UAE su zategnuti još od katarske krize. Erdoganov portparol Ibrahim Kalin je ranije rekao da je riječ o običnoj propagandi s namjerom da se zavade Turci i Arapi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije