Erdogan o američkim kritikama zbog kupovine S-400: Mi smo gazde u svojoj kući

Radiosarajevo.ba
Erdogan o američkim kritikama zbog kupovine S-400: Mi smo gazde u svojoj kući
Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske, oštro je reagirao na kritike SAD-a zbog ugovora o isporuci ruskih protivraketnih sistema S-400 njegovoj zemlji.

Turski predsjednik rekao je da će Ankara nastaviti samostalno da preduzima mjere za svoju sigurnost.

To je odgovor na zabrinutost Washingtona zbog tursko-ruskog dogovora. Johnny Michael, portparol Pentagona, poručio je kako je za zaštitu Turske najbolji sistem protivraketne odbrane koji je kompatibilan sa NATO-om.

"Razbjesnili su se kada smo se dogovorili o kupovini S-400. Pa šta, zar smo dužni da vas čekamo? Mi samostalno preduzimamo mjere i to ćemo raditi i ubuduće. Mi smo gazde u svojoj kući", istakao je Erdogan obraćajući se gradonačelnicima turskih gradova u Ankari.

On je dodao da – nakon što su SAD i Izrael odbili da u Tursku isporuče vojne bespilotne letjelice – Ankara ih je razvila i počela sâma proizvoditi, što je kod tih zemalja izazvalo "zabrinutost".

Moskva i Ankara postigle su dogovor o isporuci ruskih sistema S-400 Turskoj i potpisale su ugovor, saopštila je služba za medije Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije. Prije toga je Erdogan izjavio da je Ankara izvršila prvu uplatu za ruske sisteme S-400.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije