Erdogan: Nećemo zaboraviti, niti dozvoliti da se zaboravi 15. juli

AA
Erdogan: Nećemo zaboraviti, niti dozvoliti da se zaboravi 15. juli

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako organizacija FETO, baš kao i PKK, ISIS i druge takve organizacije, želi ugroziti jedinstvo i budućnost Turske, javlja turska državna agenija Anadolija.

Povodom druge godišnjice od pokušaja vojnog udara kojeg je organizacija FETO izvela u Turskoj, predsjednik te zemlje Erdogan danas se na ručku sastao s porodicama stradalih i poručio da Turska i njen narod neće zaboraviti, niti dozvoliti da se zaboravi 15. juli.

“Nećemo stati u borbi protiv FETO-a. Otkrit ćemo i uništiti sve ćelije i pore u koje su se uvukli“, poručio je Erdogan i dodao da svakog stradalnika i njegovu rodbinu smatra svojim bratom i da će svaki njihov problem doživljavati kao vlastiti, piše Anadolija.

Ističući kako je svako dijete i mladi čovjek, koji ne zna vlastitu vjeru, naciju i državu, potencijalna meta terorizma, Erdogan je kazao kako Turskoj trebaju generacije koje srčano i obrazovanjem koračaju u budućnost.

On je također kazao da postoje i oni koji pokušavaju omalovažiti 15. juli i pokušaj vojnog udara koji se dogodio na taj dan 2016. godine te je dodao da su to oni koji u srcima gaje mržnju, bahatost i osvetništvo prema Turskoj i njenom narodu.

“Odlučni smo da ne dozvolimo da se za stolom dovede u pitanje ono što smo dobili krvlju šehida, hrabrošću ranjenih i borbom miliona ljudi koji su stali nasuprot izdajnika i pučista“, poručio je turski predsjednik Erdogan.

Najavio je nastavak odlučne borbe protiv svih terorističkih organizacija u Turskoj i regiji, a saopćio je da su turske snage sigurnosti od početka godine u Turskoj i na sjeveru Iraka neutralizirale blizu 1.400 terorista.

“Uvođenjem novog, predsjedničkog sistema smo oduzeli još jedan adut onih koji su željeli upravljati Turskom po vlastitoj želji i na bazi blokiranja njenih institucionalnih mehanizama i donošenja odluka“, zaključio je Erdogan.

Širom Turske i u mnogim zemljama svijeta danas se različitim skupovima i manifestacijama obilježava druga godišnjica od pokušaja vojnog udara u kojem je život izgubila 251, a ranjeno blizu 2.200 osoba.

U Turskoj se ovaj dan obilježava kao Dan demokracije i nacionalnog jedinstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije