Erdogan najavio novi referendum u Turskoj

Radiosarajevo.ba
Erdogan najavio novi referendum u Turskoj
/ Anadolija
Veliku pobjedu slavio je predsjednik Turske na jučerašnjem referendumu o ustavnim promjenama, a čini se da to neće biti jedini referendum koji će biti održan za vrijeme njegovog mandata.

Samo nekoliko sati nakon što su većinskom voljom naroda u Turskoj odobrene ustavne promjene, Recep Tayip Erdogan najavio je i novi referendum, na kojem bi se narod Turske trebao izjašnjavati o tome da li njihova država treba ući u Europsku uniju, prenosi ABC News.

Tačnije, u skladu sa saopćenjima brojnih državnih službenika iz Europe prethodnih dana, u kojima traže da se u Turskoj ukine smrtna kazna, Erdogan je kazao da će i o tome odlučivati narod.

On je istakao da nije zabrinut zbog mogućih prigovora koje bi EU mogla uputiti Turskoj zbog vraćanja smrtne kazne, te je ujedno optužio EU da zbog njihovog vođenja Turska "čeka na vratima Europe 54 godine".

Dodao je da će vjerovatno održati i referendum sa pitanjem da li Turska treba nastaviti s procesom pristupanja, te kako će narod odlučiti o svemu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije