Erdogan: Amerikanci daju novac ISIL-u, povlačimo vojnike s vježbe NATO-a

Radiosarajevo.ba
Erdogan: Amerikanci daju novac ISIL-u, povlačimo vojnike s vježbe NATO-a
Nastavljaju se tenzije između Turske i njenih zapadnih saveznika. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je SAD za finansijsku podršku tzv. Islamskoj državi.

"SAD nas je mnogo razočarao. Rekli su da se bore protiv ISIL-a, a šta su uradili? Dali su Islamskoj državi gomilu dolara", rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je također izjavio da je SAD obećao da će povući snage sirijskih Kurda iz područja oslobođenih od terorista ISIL-a, ali to nije učinio.

"Kada smo se ponudili da surađujemo u ManbijuRaki, oni su obećali da tamo neće ostati ni jedan sirijski Kurd. Ali nisu održali riječ", rekao je Erdogan u Ankari pred rukovodiocima regionalnih ogranaka vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP).

Erdogan je rekao da se građani Turske pitaju šta SAD rade u Siriji.

"Nalazite se na 12.000 kilometara od Sirije i imate tamo 11 baza: Zašto tamo dolazite?", dodao je turski lider.

Situaciju je dodatno zaoštrio incident na NATO vježbi u Norveškoj. Na jednom od panoa koji predstavljaju neprijateljske mete postavljene su fotografije Mustafe Kemal Ataturka, osnivača Republike Turske, te ime predsjednika Erdogana.

Erdogan jezbog toga naredio povlačenje 40 turskih vojnika s NATO-ove vježbe uz poruku da "takvo savezništvo i takav savez nisu mogući".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije