Erdogan: Ako ne dobije podršku Turska će otvoriti vrata za milione izbjeglica

Anadolija
Erdogan: Ako ne dobije podršku Turska će otvoriti vrata za milione izbjeglica

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Budimpešti kako je odnos Evropske unije (EU) prema njegovoj zemlji daleko od konstruktivnog.

"U posljednje vrijeme odnos EU-a prema našoj zemlji je daleko od konstruktivnog. Odnosi EU-a i Turske ne bi smjeli biti talac bilateralnih pitanja i međusobnih nesuglasica nekoliko članica zemalja EU-a", rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za medije s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. 

Erdogan je izjavio kako u Turskoj živi četiri miliona sirijskih izbjeglica te da im nastoje omogućiti povratak u domovinu.

"U našoj zemlji živi četiri miliona izbjeglica, od toga će značajan broj vjerovatno emigrirati, posebno u Evropu. Ono što želimo poduzeti sa sigurnom zonom na sjeveru Sirije jeste da izbjeglicama u našoj zemlji omogućimo povratak u svoje domove, u svoju zemlju", rekao je turski predsjednik.

Dodao je da će Turska i dalje biti domaćin sirijskom narodu, bez obzira dobila za to podršku ili ne. U protivnome, oni će preći u Evropu.

Istakao je da će Turska morati otvoriti vrata ukoliko se ne bude mogla nositi s tim pitanjem. 

Premijer Mađarske Viktor Orban je izjavio kako je nemoguće zaustaviti izbjeglički val u Evropu bez Turske. 

Istakao je da Tursku treba podržati u naporima da vrati izbjeglica u njihovu domovinu.

Erdogan je danas zajedno s Orbanom predsjedavao četvrtom redovnom zasjedanju Vijeća za stratešku saradnju Turske i Mađarske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije