Emmanuel Macron zadovoljan, novi tim posvećen Europi

Radiosarajevo.ba
Emmanuel Macron zadovoljan, novi tim posvećen Europi
PrtScr / Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozdravio je danas odluku o imenovanju novih lidera europskih institucija, ocijenivši da je ona pozitivna, postignuta uz saglasnost svih i da nudi bloku novi početak.

Emmanuel Macron je naglasio na konferenciji za novinare da novi europski tim, u čijem sastavu se nalaze dvije žene i dva muškarca, čine ličnosti koje su snažno posvećene Europi.

"Ovaj sporazum je plod dubokog francusko-njemačkog saveza", naveo je Macron na konferenciji za novinare.

Francuski predsjednik istakao je da podržava odluku da se njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen predloži za novog šefa Europske komisije, a direktorka Međunarodog monetarnog fonda Kristin Lagard za predsjednicu Europske centralne banke.

"Von der Lejen je veoma dobra kandidatkinja i veoma dobar izbor da vodi Europsku komisiju", smatra Macron.

On je naglasio da je energično podržao njenu kandidaturu, ali je istakao da ona nije bila prvobitan izbor Njemačke.

"Ali mislim da je veoma dobar kandidat jer ima iskustvo i potrebnu stručnost. Ona je bila ministrica nekoliko godina", rekao je Macron dodajući da kapacitet i kompetencije Lagarde u potpunosti kvalifikuju da predsjedava Europskom centralnom bankom.

Lideri EU postigli su jučer dogovor o novom vodstvu europskih institucija i predložili njemačku ministricu odbrane Ursulu von der Leyen za predsjednicu Europske komisije, a španskog ministra vanjskih poslova Josepa Borrella za novog šefa europske diplomatije.

Belgijski premijer Charles Michel predložen je za predsjednika Europskog vijeća, a direktorica Međunarodog monetarnog fonda Christine Lagarde za predsjednicu Europske centralne banke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije