Ekstremne vrućine opet dolaze u Europu: Bit će do čak 43°C

Radiosarajevo.ba
Ekstremne vrućine opet dolaze u Europu: Bit će do čak 43°C
Foto: AccuWeather / Ekstremne vrućine opet dolaze u Europu: Bit će do čak 43°C

Početkom iduće sedmice zapadnu Europu će zahvatiti ekstremne vrućine. U Francuskoj se očekuju temperature zraka i do 43 stepena, a vruć afrički zrak pristići će sve do sjeverne Engleske uz značajno odstupanje vrijednosti od prosjeka. 

Iako do Bosne i Hercegovine i ostatka regiona centar ovog vrućeg afričkog zraka ne bi trebao stići, bit će nekoliko vrlo vrućih dana s maksimalnim temperaturama preko 33 stepena što se osobito odnosi na prve dane nove sedmice.

Pripremite se za kratkotrajni pljusak danas: Objavljena prognoza za narednu sedmicu

Nakon toga očekuju se osjetno veće temperature, posebno za naredni vikend, gdje bi moglo biti toplije u BiH i na Jadranu za neka dva do tri stepena (oko 35 - 36 stepeni očekivana temperatura). 

Kada govorimo o prvim danima sedmice prognoza je sljedeća: 

22. juli - Ponedjeljak -u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima padavine se očekuju u sjevernim područjima. Tokom dana, padavine se očekuju i u centralnim djelovima. U Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano. Razvojem oblačnosti može pasti i malo kiše. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19, na jugu zemlje i do 24, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 33, na jugu zemlje i do 35 stepeni.

23. juli - Utorak - u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19, na jugu zemlje i do 22, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 31, na jugu do 33 stepena.

24. juli - Srijeda - u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Nešto više oblaka očekuje se u istočnim područjima. Jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 18, na jugu zemlje i do 21, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 31, na jugu do 33 stepena, navodi se u prognozi Federalnog Hidrometeorološkog zavoda.

Na OVOM linku možete vidjeti prognozu za veće gradove u BiH u narednih 10 dana.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije