Efraim Zuroff podsjetio kako je Kolinda Grabar-Kitarović činila problematične stvari

Radiosarajevo.ba
Efraim Zuroff podsjetio kako je Kolinda Grabar-Kitarović činila problematične stvari
Foto: Pixsell / Kolinda Grabar-Kitarović i Efraim Zuroff

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u zvaničnoj posjeti Izraelu toplo je dočekana, ali šef jerusalemskog Centra Simon Wiesenthal i čuveni lovac na naciste Efraim Zuroff, rekao da je ona "napravila neke vrlo problematične stvari", navodeći posebno tri incidenta.

Jerusalem Post podsjeća da je hrvatska predsjednica 2016. godine u Kanadi fotografisana s emigrantima. Na fotografiji se, dodaje list, vidi zastava ustaškog pokreta koji je tokom vlasti između 1941. i 1945. u NDH bio u savezu s nacistima.

Kolinda: BiH je pod kontrolom militantnog islama

Ubili su, prema procjenama, 30.000 Jevreja i upravljali zloglasnim koncentracionim logorom u Jasenovcu, gdje su također ubijene desetine hiljada Srba i Roma, Bošnjaka, drugih naroda i pripadnika antifašističkog pokreta, podsjeća direktor Centra Simon Wiesenthal.

Kolinda tvrdi: Nisam rekla da je BiH pod kontrolom militantnog islama

U drugom incidentu, rekao je Zuroff, hrvatska predsjednica je tokom posjete Argentini 2018. izjavila da su "poslije Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati pronašli prostor slobode u Argentini gdje su mogli da svjedoče o svom patriotizmu i izraziti svoje opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskog naroda i njihove domovine".

The Jerusalem Post izbrisao spornu rečenicu u kojoj Kolinda govori o BiH

"Ovaj komentar široko je zasmetao opoziciji u Hrvatskoj, koja je rekla da su ustaški ratni zločinci, kao i nacisti poput Mengele i Eichmanna pronašli prostor za slobodu u Argentini", navodi Jerusalem post.

I treći, problematični incident, tokom radio intervjua 2016. godine, predsjednica Hrvatske je veličala pjevača Marka Perkovića Thompsona.

"Volim da slušam Thompsona, a slušala sam ga i često u autu s djecom dok su bili mali", rekla je hrvatska predsjednica za pjevača koji je u mnogim zemljama zabranjen zbog pjesama koje veličaju ustaše.

Zuroff je upozorio da bi se mnogi Thompsonovi tekstovi mogli smatrati podsticanjem na ubistva. On je istakao da nije protiv toga da Izrael pozove Grabar-Kitarović, ali da bi predsjednici Hrvatske trebalo postavljati teška pitanja i jasno joj poručiti da su takve vrste veličanja neprihvatljive.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije