Dvoje mrtvih u pucnjavi na Floridi: Policija otkrila ko je napadač

Radiosarajevo.ba
Dvoje mrtvih u pucnjavi na Floridi: Policija otkrila ko je napadač
NY Post / David Katz

Dvije osobe su ubijene, a 11 ranjeno u pucnjavi koja se jučer dogodila na turniru videoigara u Jacksonvilleu, na Floridi.

Kako je policija saopćila, napadač je 24-godišnji David Katz iz Baltimorea, koji je počinio samoubistvo nakon pucnjave. Policija je saopćila da je Katz djelovao sam te da ne traga za drugim osobama.

Katz je koristio jedan pištolj, dodaju iz policije, javlja BBC, a odbili su potvrditi navode da je Katz počinio napad nakon što je izgubio turnir na takmičenju.

Pucnjava se dogodila u Jacksonville Landingu, trgovačkom centru u centru grada, a turnir se održavao u GLHF Game Bar u jednom restoranu gdje se igrala videoigra Madden NFL 2019, simulacija američkog fudbala - Katz je učestvovao na turniru.

Objavljen je i video pucnjave, tj. jedan od igrača turnira je na Twitchu prenosio snimak svoje igre, pa je zvuk napada ostao zabilježen:

Katz je, kako javlja CNN, u igri koristio nadimak "Bread" i prošle je godine osvojio nekoliko Madden turnira. Prošle godine u februaru, na Twitteru je objavljena njegova slika, nakon što je osvojio turnir Madden 17. U izjavi koju je dao nakon ovog turnira rekao je "Mislim da sam jedan od najboljih Madden gamera."

Ovo je druga pucnjava u Jacksonvilleu u svega nekoliko dana, no policija vjeruje kako ovi incidenti nisu povezani. U petak je nakon utakmice srednjih škola u američkom fudbalu došlo do pucnjave u kojoj je jedan 19-godišnjak ubijen, a dva su tinejdžera ranjena. Inače, Florida je posljednjih godina bila poprište više masovnih pucnjava, piše Index.hr. U junu 2016. ubijeno je 49 ljudi u klubu u Orlandu, a 14. februara 2018. mladić u dobi od 19 godina otvorio je vatru u školi u Parklandu i ubio 17 osoba.

Inače, stranica Mass Shooting Tracker koja prati masovne pucnjave u SAD-u, navodi da je ovo 290. masovna pucnjava u ovoj godini, a samo tokom augusta ubijeno je 20 i ranjeno 144 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije