Dva snažna zemljotresa pogodila Kinu: Poginulo 12 ljudi, stotine povrijeđenih

Radiosarajevo.ba
Dva snažna zemljotresa pogodila Kinu: Poginulo 12 ljudi, stotine povrijeđenih
Foto: Twitter / Ilustracija

Broj mrtvih u dva snažna zemljotresa u Kini narastao je u utorak na 12, povrijeđenih je zasad 125, a spasioci su neke preživjele uspjeli spasiti iz ruševina, saopćili su državni mediji.

Jugozapadnu kinesku pokrajinu Sichuan kasno u ponedjeljak pogodila su dva zemljotresa u razmaku od otprilike pola sata, a podrhtavanje se osjetilo u ključnim gradovima regije, među kojima i u pokrajinskom glavnom gradu Chengduu.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama državnih medija pokazuju ljude koji su istrčali na ulice, dok su na nekim građevinama vidljive pukotine.

Prema podacima Američkog geološkog instituta, nakon zemljotresa magnitude 5,9 uslijedio je manji, magnitude 5,2, oba na dubini od deset kilometara i s epicentrom nedaleko okruga Changning.

Kineska državna televizija objavila je da su spasilačke ekipe nedaleko epicentra, koji se nalazi u većinski ruralnom području, uspjele izvući preživjele ispod ruševina.

U maju 2008., Sichuan je pogodio snažan zemljoztres koji je odnio gotovo 70 hiljada ljudskih života.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije