Dubai: Britanki prijeti zatvor jer je novu ženu bivšeg muža nazvala 'kobilom'

Radiosarajevo.ba
Dubai: Britanki prijeti zatvor jer je novu ženu bivšeg muža nazvala 'kobilom'
Foto: BBC / Laleh Shahravesh

Laleh Shahravesh, 55-godišnja Londonka mogla bi otići na dvije godine u zatvor u Dubaiju, jer je za novu ženu bivšeg muža napisala da je - kobila. I to u komentarima na Facebooku.

Uhapšena je nakon što je stigla na aerodrom u Dubai, gdje je krenula na sahranu bivšeg muža.

Laleh je s bivšim mužem u braku bila 18 godina, a u tom periodu je samo osam mjeseci živjela u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 

Poslije toga se s kćerkom vratila u London, muž je ostao u Dubaiju i par se potom i razveo.

Nakon toga, gđa Shahravesh je 2016. otkrila da se njen muž ponovo ženi. I to je vidjela fotografije novog para na Facebooku.

Ispod fotografije je napisala dva komentara, i to na perzijskom jeziku, a jedan od njih je glasio: "Nadam se da ćeš ispod zemlje, idiote. Proklet bio. Ostavio si me zbog ove kobile."

Prema zakonima UAE, osoba može biti kažnjena zatvorskom ili novčanom kaznom zbog klevetničkih komentara na društvenim mrežama, pa se Laleh suočava s dvogodišnjom kaznom u zatvoru ili će morati platiti 50 hiljada britanskih funti - bez obzira što je komentar napisala dok je bila u Velikoj Britaniji. 

Komentare je prijavila nova supruga.

Shahravesh je u Dubai doletjela 10. marta s 14-godišnjom kćerkom (koja se morala sama vratiti u London), kako bi otišla na dženazu bivšeg muža, a uhapšena je odmah na aerodromu. 

Organizacije za ljudska prava pritvorenika i Dubaiju, kao i Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije, svi su uputili molbu novoj ženi da povuče žalbu, ali je ona odbila. Lelah još uvijek nije zatvorena, ali su joj oduzeli pasoš i trenutno živi u hotelu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije