SAD krivi Iran za napad na Saudijsku Arabiju: Prva reakcija - skuplja nafta

Radiosarajevo.ba
SAD krivi Iran za napad na Saudijsku Arabiju: Prva reakcija - skuplja nafta
Foto: Twitter / Napad na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji

Jemenski pobunjenici Huti preuzeli su odgovornost za napad na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, a koji se desio u subotu, 14. septembra, piše CNN.

Naftna postrojenja su napadnuta dronovima. Nanijeta je šteta polovini naftnih kapaciteta u Saudijskoj Arabiji, što čini pet posto globalne opskrbe naftom.

Huti su istakli da je deset dronova napalo postrojenja koja su u vlasništvu saudijske državne kompanije Saudi Aramco u gradovima Abqaiq i Khurais, navodi CNN pozivajući se na agenciju Houthi-run Al-Masirah.

Huti dronovima napali dva najveća naftna postrojenja Saudijske Arabije

Saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman je ukazao da je ugrožena proizvodnja 5,7 miliona barela nafte i plina dnevno. Prema posljednjim podacima OPEC-a iz avgusta ove godine, Saudijska Arabija proizvodi 9,8 miliona barela dnevno.

Ministar energetike je poručio da se nastoje sanirati gubici, te da će javnost biti obaviještena o novim detaljima u naredna dva dana.

"Nije samo napadnuta ključna infrastruktura u Kraljevini, već i svjetska opskrba naftom i svjetska sigurnost. Ovo je prijetnja globalnoj ekonomiji", rekao je ministar.

Saudijski ministar vanjskih poslova je potvrdio da su dva postrojenja napadnuta dronovima. Preko Twittera je istakao da je požar pod kontrolom, te da je u toku istraga.

"Postrojenje u Abqaiqu je jedno od najznačajnijih u distribuciji nafte za cijeli svijet. Cijene nafte će biti više nakon ovog napada", smatra direkot Centra za globalnu energetsku politiku na Univerzitetu Columbia Jason Bordoff.

Američki državni sekretar Mike Pompeo odgovornim za napad smatra Iran jer podržava Houthe.

"Iran je izveo napad bez presedana na svjetsku opskrbu energijom. Nema dokaza da su napadi došli iz Jemena", napisao je na Twitteru Pompeo, navodi CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije