Državni neprijatelj broj 1: Ubijen najopasniji svjetski kriminalac

J. M.
Državni neprijatelj broj 1: Ubijen najopasniji svjetski kriminalac
/ Jacques Mesrine (Foto: wiki)
Smeđi BMW 528i stao je na semaforu na pariskom Porte de Clignancourtu. Bio je petak, 2. novembar 1979. godine, oko 15.15 sati.

Odjednom, na kamionu ispred BMW-a podiže se cerada, ukazuju se desetine naoružanih ljudi koji otvaraju vatru na automobil. Vozača pogađa 18 metaka i ubija na licu mjesta, suvozačica je teško ranjena, ostaje bez oka, dok za pudlicu u njenom naručju nema spasa.

Tako je prije tačno 37 godina okončan život vjerovatno najvećeg svjetskog kriminalca Jacquesa Mesrinea, dok je njegova djevojka Sylvia Jeanjacquot nekim čudom preživjela.

Ubistvo Mesrinea izveli su pripadnici specijalne francuske policije BRI (Brigades de Recherche et d’Intervention), iskoristivši prvi put u historiji pravo na legitimnu odbranu, odnosno otvaranje vatre bez upozorenja.

Već ovaj detalj otkriva kakav je kriminalac bio Jacques Mesrine. Rođen 28. decembra 1936. u Clichy-la-Garenneu, školovao se u Katoličkoj školi, u ranoj mladosti pokazao izuzetnu agresivnost. Služio je u francuskoj vojsci tokom Alžirskog rata, a po povratku u Francusku, 1962. godine, uhapšen je i osuđen na 18 mjeseci zbog pokušaja pljačke banke.

Nakon izlaska iz zatvora dobio je posao u arhitektonskoj kompaniji, ali se ubrzo vraća kriminalu. U novembru 1967. opljačkao je hotel na Kanarskim otocima, potom sa suprugom Jeanne Schneider odlazi u Kanadu. Tamo su neuspješno pokušali oteti milionera Georgesa Deslauriersa. Bježe u SAD, međutim uhapšeni su u Arkansasu i isporučeni Kanadi.

Mesrine je osuđen na deset godina zbog otmice, ali je 21. augusta 1972. pobjegao s još petoricom osuđenika iz zatvora Saint-Vincent-de-Paul. U Montrealu je počeo pljačkati banke, po dvije u jednom danu, što mu je bio stil, zajedno sa svojim suradnikom Jeanom-Paulom Mercierom.

Vrhunac "ludila" bio je frontalni napad na zatvor Saint-Vincent-de-Paul 3. septembra 1972. u pokušaju da oslobodi trojicu prijatelja. Sedmicu kasnije ubija dva rendžera, a zatim s Mercierom bježi u Venecuelu.

Povratkom u Francusku nastavlja pljačkati banke. Policijski komesar za borbu protiv terorizma Robert Broussard prvi put ga hapsi 28. marta 1973. Osuđen je na 20 godina, no u junu, tokom saslušanja na Sudu, ugrabio je sakriveno oružje u vodokotliću WC-a, uzeo predsjednika suda kao taoca i još jednom uspio pobjeći.

Nedugo zatim Broussard ga ponovo hapsi i daje obećanje Mesrineu: "Naredni put ćemo pucati, neće biti hapšenja".

Mesrine je osuđen na 20 godina zatvora, a iza rešetaka piše autobiografiju L'Instinct de mort' (Smrtonosni instinkt) u kojoj priznaje da je ubio 39 osoba. Smješten je u najčuvaniji francuski zatvor La Santé, ali i odavde uspijeva pobjeći 8. maja 1978.

Posljednji veliki posao bila je otmica francuskog milionera Henri Lelièvrea 21. juna 1978. za čiju je otkupninu naplatio šest miliona franaka. Tada je službeno proglašen "državnim neprijateljem broj 1" (L'Ennemi public no 1).

Bio je to dodatni razlog da 2. novembra 1979. godine Robert Broussard ispuni obećanje i sa svojim snagama zapuca i ubije čovjeka koji i danas u Francuskoj, uprkos nebrojenim zločinima, uživa status legende "Robin Hood" profila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije