Država na nogama: Silovanoj 11-godišnjoj djevojčici zabranili abortus

J. M.
Država na nogama: Silovanoj 11-godišnjoj djevojčici zabranili abortus
Argentina je na nogama zbog potresne sudbine 11-godišnje Lucije. Ova djevojčica, i sâma začeta nakon silovanja, doživjela je isto što i njena majka.

Prije šest mjeseci silovao je 66-godišnji partner njene bake što je bio početak priče koja je privukla pažnju širom svijeta.

Naime, vlasti u provinciji Tucumán učinile su sve da spriječe pobačaj što je izazvalo ogorčenje argentinske javnosti, a reagirao je i Amnesty International.

Prije pet nedjelja Lucia je zajedno s majkom najavila želju da prekine trudnoću. No, ljekari su joj uputili prijetnju da bi u slučaju abortusa bila uklonjena cijela materica, pa nikada ne bi imala djecu.

Uprkos tome, Lucia je ustrajala u želji da abortira. U vrijeme rasprave s ljekarima abortus je bio legalno moguć prema argentinskom zakonu. Međutim, vlasti su odugovlačile slučaj sve dok javni tužilac nije naredio klinici da ne vrši abortus.

Ove sedmice, ljekari u bolnici "Eva Perón" rodili su Luciano dijete carskim rezom, u trenutku kada je djevojčica bila u 23. sedmici trudnoće.

"Da je nismo operisali, ona bi umrla", rekao je lekar i dodao da se tijelo 11-godišnjakinje ne može nositi s normalnom trudnoćom.

Beba je bila teška samo 600 grama pri rođenju, a ljekari procjenjuju da ima svega 40 procenata šansi za preživljavanje. Ne može samostalno disati, a samo djelomično razvijeni su pluća, mozak, imunološki sistem, probavni trakt i drugi važni organi…

Amnesty International kritizira vlasti da su otezanjem odluke o abortusu ozbiljno povrijedili prava djevojčice. Organizacija govori o trenutnom "mučenju i zlostavljanju": Život i zdravlje Lucije bili su nepromišljeno izloženi riziku.

Javnost je dodatno razbjesnio Carlos Sánchez, nadbiskup Tucumana, koji je pozvao na zaštitu djevojčice i novorođenčeta, ali je i objavio skrivano ime silovane osobe.

Na Instagramu brojne žene protestiraju pod hashtagom # NiñasNoMadres (djevojčice nisu majke). Među njima su mnoge poznate ličnosti koje postavljaju svoje slike u dobi od 11 godina.

U Argentini su prekidi trudnoće dozvoljeni samo u posebnim slučajevima, u šta spade i silovanje. U posebno konzervativnim pokrajinama, međutim, često se dešavalo da se nisu poštovale procedure koje su predviđene za silovanje maloljetnica.

Bivši ministar zdravlja Adolfo Rubinstein procijenio je broj ilegalnih abortusa u zemlji na oko 350.000 godišnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije