Dramatično je u Grčkoj: Bujica nosi sve pred sobom, na ulicama i vojska

Radiosarajevo.ba
Dramatično je u Grčkoj: Bujica nosi sve pred sobom, na ulicama i vojska
PrtScr / Nevrijeme u Grčkoj

Snažno nevrijeme pogodilo je sjever Grčke, a najgore su prošli Tasos, Halkidiki i Kavala, popularne destinacije među turistima.

U pojedinim mjestima proglašeno je vanredno stanje, a prema pisanju grčkih medija, oštećen je veliki broj puteva širom zemlje, a na Tasosu se trenutno nalazi i vojni vrh Grčke, koji su na ovo ostrvo pristigi da bi pružili podršku i pomoć građanima, ali i da iznesu plan odbrane Tasosa od novih poplava.

Prilikom posjete Tasosu, Nikos Panagiotopolos, ministar odbrane Grčke i Teodoros Karaoglu, zamjenik ministra unutrašnjih poslova, lično su se uvjerili u posljedice katastrofalnog nevremena koji je zadesio ovo grčko ostrvo.

Prema riječima Panagiotopolosa, postoji veliki strah od novih padavina, zbog čega je u toku koordinisana akcija svih službi da se očiste potoci, kanali, ali saobraćajnice na kojima se nalaze oborena stabla ili ogromne količine smeća i ostalih prepreka koje je bujica donijela sa sobom.

"U drugoj fazi je neophodno napraviti najbolji mogući dizajn za stvaranje integrisanog sistema zaštite od poplava na ostrvu. Nažalost, moramo naučiti da živimo uz promjenljive vremenske uslove, što je sada postalo redovno i da možemo, pa i moramo da se nosimo s tim. Sva tijela, svi građani, daju svoj doprinos u rješavanju problema nastalih usljed lošeg vremena i rješenje se mora naći."

On je takođe naveo da se pripadnici trećeg korpusa grčke vojske nalaze na Tasosu od ranog jutra danas, te i da se u mašinama i sa osobljem trude da urade sve što je potrebno da se stanje normalizuje.

Prema saopštenju grčke meteorološke stanice ENU, jako nevrijeme praćeno obilnim padavinama, jakim vjetrom i grmljavinom će potrajati još najmanje tri dana i seliće se iz oblasti u oblast ove zemlje.

Tokom nedjelje će se na udaru naći oblasti u Solunu, da bi se loši vremenski uslovi u ponedjeljak selili dalje na istočni dio Peloponeza, Krit, Sporade, Kiklade, Dodekaneze, zapadnu i centralnu Makedoniju, gdje će se zadržati nekoliko dana, javlja Srpskainfo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije