Drama u Austriji: Bh. alpinisticu pogodila munja, spasavanje je trajalo satima

J. M.
Drama u Austriji: Bh. alpinisticu pogodila munja, spasavanje je trajalo satima

Malo je nedostajalo da se uspon na planinski vrh u austrijskom Traunsteinu kobno završi za 29-godišnju alpinisticu iz BiH.

Nakon što je sa svojim 22-godišnjim prijateljem savladala planinski vrh, tokom spuštanja preko Hernlersteiga desila se nesreća.

Spuštajući se, oko 16 sati, žena se uhvatila za čelično uže koje je iznenada pogodila munja. Alpinistica iz BiH pretrpjela je elektro šok koji je odbacio na zemlju. Iako je zadobila povrede, zajedno s prijateljem nastavila se spuštati.

Malo iza ponoći, potpuno iscrpljena, nije mogla nastaviti kretanje. Tada je stigla pomoć - 13 planinskih spasilaca iz Gmundena i jedan alpski policajac uspjeli su se probiti do bosanskohercegovačkih planinara.

Četiri sata je trajalo prenošenje povrijeđene 29-godišnjakinje na nosilima do kotline da bi jutros oko 6 sati ambulantnim kolima prevezena u bolnicu u Gmundenu. Austrijski spasioci izjavili su da bh. par nije bio adekvatno opremljen za opasnu avanturu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije