Drama u Atlantiku: Brod s Hrvatom potonuo u uraganu?

Radiosarajevo.ba
Drama u Atlantiku: Brod s Hrvatom potonuo u uraganu?
Foto: Splash247.com / Tegljač Bourbon Rhode

Tegljač Bourbon Rhode je nekontrolirano plutao Atlantskim okeanom nakon što su mu u četvrtak otkazali motori.

Večernji list piše da je komandant broda s ukupno 14 članova posade Hrvat je Dino Miškić iz Šibenika.

Osim njega, na brodu nije bilo hrvatskih državljana, potvrdili su iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova.

Danas poslijepodne Vilizara Lazarova iz Bourbon Offshore Greenmara potvrdila je da su pronašli trojicu pomoraca u čamcu za spašavanje te da se za ostalima još traga. Brod je, prema posljednjim informacijama, potopljen.

U brodarskoj kompaniji su, neslužbeno se saznaje, rekli da su prvi manevar i reakcija kapetana Miškića na dolazak oluje i havariju bili iznimni.

Mornari su se našli u izrazito teškom položaju zbog lošeg vremena koje je uzrokovao uragan Lorenzo. On je trenutačno u četvrtoj od pet kategorija jačine, a njegovi vjetrovi pušu oko 215 kilometara na sat. Ne bi trebao ugroziti kopno.

Kad su nastali problemi, brod je plovio prema Gvajani. Nalazio se na otprilike 1200 nautičkih milja od otoka Martinique.

Iz francuske kompanije Bourbon Offshore kažu da je aktiviran krizni štab i da sarađuju s Regionalnim operativnim centrom za nadzor i spašavanje (CROSS) West Indies-Gvajana.

CROSS je zatražio od broda za rasuti teret SSI Excellent da promijeni rutu i pomogne tegljaču.

Do njih je došao tijekom petka, no zbog lošeg vremena nisu se uspjeli spojiti. Prema snimkama plovidbe portala Marine Traffic, SSI Excellent cijelo vrijeme kruži oko jedne točke na moru.

Sam brod Bourbon Rhode ne prikazuje se na karti jer mu je prije više od dva dana zakazao sustav identifikacije na moru. Iz kompanije Bourbon, u kojoj inače radi puno hrvatskih građana, javili su kako će se u akciju spašavanja uključiti još brodova. Pokušavaju organizirati i tim koji bi tegljaču prišao helikopterom.

“Mobilizirali smo sve svoje timove kako bi se brinuli o porodicama pomoraca. Redovno ih obavještavamo o novom stanju i imat će svu našu pomoć da prebrode ovo teško stanje”, objavio je Bourbon u službenom izvještaju i dodao kako će uskoro javnosti prenijeti više informacija o kvaru.

Inače, brod plovi pod nizozemskom zastavom. Dugačak je 60 metara s gazom od 6,5 metara, a sagrađen je 2006. godine. Dizajnirali su ga kao plovilo za pomoć i dostavu robe naftnim i plinskim terminalima te kao pomoć pri operacijama vezanim za izlijevanje nafte.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije