Donald Trump se oprostio od Georga H. W. Busha, sahrana u srijedu

Radiosarajevo.ba
Donald Trump se oprostio od Georga H. W. Busha, sahrana u srijedu
Foto: EPA-EFE / Donald Trump odao počast Georgu H. W. Bushu u zgradi Kongresa

Tijelo bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Georga H. W. Busha izloženo je u rotundi zgrade Kongresa od ponedjeljka uvečer, kako bi Amerikanci mogli da odaju počast svom 41. predsjedniku.

Zgrada Kongresa bit će otvorena za visoke zvanice i javnost do srijede ujutro, a svim posjetiocima će biti dozvoljeno da prođu pored kovčega Georga Busha Starijeg, koji je preminuo u svojoj kući u Teksasu, u petak kasno uvečer, u 95. godini života, poslije nekoliko godina u kojima je imao razne zdravstvene problem, javlja Glas Amerike.

Za Busha, koji je služio samo jedan mandat u Bijeloj kući, od 1989. do 1993. godine, u srijedu će biti organizovana državna sahrana u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu, poslije koje će u četvrtak biti sahranjen u svojoj predsjedničkoj biblioteci u Teksasu.

George H. W. Bush - undefined

Foto: VOA News: George H. W. Bush

Aktuelni predsjednik SAD Donald Trump, koji je tweetovao o predstojećim događajima, prisutvovat će sahrani svog prethodnika. Trump je u Kongresu sa suprugom Melanijom odao počast bivšem kolegi. 

Američki sekretar za odbranu Jim Mattis hvalio je bivšeg predsjednika zbog toga što je služio zemlji, uključujući i učešće u Drugom svjetskom ratu.

"Kao mladić, dokazao je hrabrost u najtežim situacijama. A onda je do kraja života bio isti kao javni radnik, posvećen svima nama", rekao je Mattis u Pentagonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije