Donald Trump naredio američkim kompanijama da 'odmah napuste Kinu'

Radiosarajevo.ba
Donald Trump naredio američkim kompanijama da 'odmah napuste Kinu'

Predsjednik SAD-a Donald Trump izdao je “naređenje” američkim kompanijama da se povuku iz Kine, a onda se obrušio i na Federalne rezerve (FED) kazavši da je imenovanje Jeromea Powella na poziciju direktora FED-a bilo gore po američku ekonomiju nego utjecaj Kine i njenog predsjednika Xi Jinpinga.

Predsjednik SAD-a kazao je američkim kompanijama da odmah traže alternativu Kini ili da proizvodnju vrate u SAD.

Trump je odjedanput eksplozivno reagirao na Twitteru nakon saopćenja Kine da će uvesti nove carine na američke proizvode u eskalirajućem trgovinskom ratu nakon čega su indeksi na Wall Streetz potonuli za 500 poena ili za 2 posto, javlja list Independent.

Trump je suočen sa sve većim pritiskom na američku ekonomiju a već se sve glasnije mogu čuti i mišljenja da će 2020. godine izgubiti izbore jer će izbiti nova recesija i nova svjetska ekonomska kriza.

Posljednjih sedmica Trump uporno traži od FED-a da preduzme određene akcije i sreže kamatne stope još više.

Samo nekoliko minuta nakon što je direktor FED-a Jerome Powell održao govor pred bankarima u Wyomingu, u kojem ništa nije davalo utisak da bi FED mogao sniziti kamate, Trump je reagirao na Twitteru: “Po običaju FED ništa ne radi”.

Dodao je: “Imamo jak dolar i vrlo slab FED. Radit ću maksimalno predano kako bi Amerika napredovala. Moje jedino pitanje je: ‘Ko je naš veći neprijatelj - Powell ili predsjednik Kine Xi?’

Potom je Trump još žešće reagirao: “Americi bi bilo bolje bez trgovine sa Kinom. Naše velike kompanije trebaju odmah početi tražiti alternative Kini, i vratiti proizvodnju nazad kući, i proizvoditi u SAD-u”.

Ipak, Trump nije kazao kako će američke kompanije slijediti njegovo naređenje.

Predsjednik Američke privrede komore odbacio je poziv predsjednika Amerike.

Vjerujemo da samo konstruktivan dijalog je jedini put naprijed. Vrijeme je ključ svega. Ne želimo dalje pogoršanje odnosa SAD-a i Kine”, kazao je predsjednik Američke privredne komore.

Također, Trump je naredio kompanijama FedEx, Amazon, UPS i US Postal Service da počnu pretraživati sve pošiljke koje dolaze iz Kine u SAD zbog sumnje na fetanil.

Fetanil je droga koja je 50 puta opasnija od heroina i od koje svake godine u SAD-u umre 100.000 ljudi”, rekao je Trump. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije