Donald Trump javno iskazao naklonost Izraelu i poručio: Ostanite jaki!

Radiosarajevo.ba
Donald Trump javno iskazao naklonost Izraelu i poručio: Ostanite jaki!
EPA / Donald Trump
Američki predsjednik Donald Trump ponovno je javno izrazio svoju podršku Izraelu, i to na svome Twitteru.

"Ne možemo i dalje dopustiti da se prema Izrealu odnose s takvim prezirom i nepoštovanjem. Oni su u SAD-u imali sjajnog prijatelja, ali…

 Nemaju više. Početak kraja je bio strašan dogovor s Iranom, a sada ovo (UN)! Izraele, ostani jak, 20. januar se brzo približava!

 

Ovime se osvrnuo na nedavnu rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda  - izglasanu zahvaljujući tome što Sjedinjene Američke Države nisu uložile veto već su ostale suzdržane - a prema kojoj se od Izraela traži da "odmah i u potpunosti zaustavi sve aktivnosti naseljavanja na okupiranom palestinskom teritoriju, uključujući istočni Jeruzalem", te se dodaje kako izgradnja naselja "nema pravnu opravdanost i predstavlja kršenje međunarodnog prava".

Izraelska vlada rezoluciju je ocijenila sramotnom, a slična je reakcija došla i od strane Donalda Trumpa, koji je nakon glasanja na svome Twitteru napisao “Što se tiče UN-a, stvari će biti drugačije nakon 20. januara", i tada aludirajući na skori datum svoje inauguracije, kada će i službeno preuzeti kormilo SAD-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije