Dokument koji će naljutiti Erdogana: Ko stoji iza pokušaja puča

Radiosarajevo.ba
Dokument koji će naljutiti Erdogana: Ko stoji iza pokušaja puča
/ Foto: Anadolija
Šest mjeseci nakon pokušaja puča protiv Recepa Tayyipa Erdogana, u javnost je izašao tajni dokument koji će sigurno naljutiti turskog predsjednika.

Izvještaj EU centra za analizu obavještajne službe (INTCEN) u Brusselsu pokazuje da je predsjednik Erdogan od prvog dana imao jasne dokaze da islamski propovjednik Fethullah Gülen nije bio uključen u pokušaj državnog udara.

U izvještaju se navodi da je "iza puča stajala grupa oficira ", prenosi Observer EU. Oficiri koji su izveli puč jesu bili sljedbenici Kemala Ataturka, Fethullaha Gülena, čak i Erdoganove stranke AKP, ali nema govora da je sâm Gülen igrao bilo kakvu ulogu. 

Također, evropski obavještajci tvrde da je jedan od motiva pučista bila informacija da Erdogan planirao veliku čistku u oružanim snagama za august 2016.

Na kraju je ispalo da su pučisti u neku ruku pomogli Erdoganu jer je dobio opravdanje za planirano uklanjanje svih onih koji se protive njegovoj politici u Siriji i prema Radničkoj partiji Kurdistana (PKK).

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije