Djelovat će u dogovoru s Trumpom: Macron osudio hemijske napade u Siriji

Radiosarajevo.ba
Djelovat će u dogovoru s Trumpom: Macron osudio hemijske napade u Siriji

Francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je u nedjelju navečer razgovarao telefonom s američkim kolegom Donaldom Trumpom, "najoštrije je osudio hemijske napade na stanovnike Dume u istočnoj Guti 7. aprila", ističe se u saopćenju Elizejske palače, prenosi Hina.

Dvojica predsjednika su "razmijenila informacije koje potvrđuju upotrebu hemijskog oružja", dodaje se u saopćenju iz ureda francuskog predsjedništva.

"Odlučili su koordinirati djelovanje i inicijative u UN-ovu Vijeću sigurnosti" koje će se sastati u ponedjeljak.

Francuska je odmah u nedjelju preko svog ministra vanjskih poslova Jean-Yvesa Le Driana upozorila da će pokazati "odgovornost" nakon navodnog hemijskog napada. Pariz je već više puta zaprijetio bombardiranjem sirijskih vojnih ciljeva ako se pokaže da je režim upotrijebio hemijsko oružje.

Emmanuel Macron i Donald Trump dogovorili su se da će "ostati u stalnom kontaktu i ponovo razgovarati u idućih 48 sati".

Podsjećamo, u navodnom hemijskom napadu u subotu u Dumi, u istočnoj Guti, blizu Damaska, poginulo je više desetina ljudi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije