Direktor aviokompanije otkrio posljednje detalje prije pada aviona

Radiosarajevo.ba
Direktor aviokompanije otkrio posljednje detalje prije pada aviona
Foto: Screenshot / Ilustracija

Pilot Ethiopian Airlinesa imao je poteškoća s upravljanjem avionom, nedugo prije nego se Boeing 737 MAX-8 srušio na području gradića Bishofte, 62 kilometra jugoistočno od Adis Abebe, izjavio je direktor avio kompanije Ethiopian Airlines za CNN. 

Na snimci razgovora pilota s kontrolom zračnog prometa čuje se kako je pilot imao poteškoća s upravljanjem avionom pa je zatražio da se vrati u bazu.

"Pilot je dobio odobrenje za povratak, ali je ubrzo nestao s radara“, rekao je izvršni direktor Tewolde GebreMariam.

Piloti prošli kroz dodatnu obuku

U zadnjih 6 mjeseci dva aviona Boeing 737 MAX 8 srušila su se nedugo nakon polijetanja. U avionskoj nesreći koja se dogodila 10. marta kada se nakon polijetanja iz Adis Abebe srušio Boeing etiopskog avioprijevoznika Ethiopia Airlinesa poginulo je svih 157 putnika i članova posade, a u oktobru prošle godine Boeing kompanije Lion Air srušio se iznad Javanskog mora i pritom je poginulo 189 osoba.

GebreMariam rekao je za CNN da su svi piloti Ethiopian Airlinesa prošli kroz dodatnu obuku o postupcima tijekom leta, koja je uključivala i informacije o procedurama uvedenim nakon pada 737 MAX 8 avio kompanije Lion Air.

"Sličnosti između dviju nesreća su značajne", kazao je GebreMariam. "U oba slučaja radilo se o novim modelima istog aviona i oba leta trajala su samo nekoliko minuta prije nego što se srušio avion.“

Bolje ne špekulirati

Potrebno je napomenuti da je istraga obje nesreće u toku i da trenutno nema konkretnih dokaza da se radilo o istom kvaru aviona.

GebreMariam nije htio komentirati je li odluka o zabrani leta za sve aviona Boeing 737 MAX 8 širom svijeta utemeljena, ali je potvrdio kako je ih je kompanija Ethiopian Airlines prizemljila. 

"Još uvijek ne znamo tačan uzrok nesreće, a špekulacije nisu nikome od koristi", rekao je GebreMariam. "No smatram da definitivno postoje neka neodgovorena pitanja povezana s ovim tipom zrakoplova.“

Pronađene crne kutije

Službenici su pronašli crne kutije iz aviona Ethiopian Airlines i istražitelji će zasigurno saznati dodatne odgovore o uzroku nesreće nakon detaljne analize njihova sadržaja. 

GebreMariam kazao je kako će etiopsko ministarstvo prometa sarađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je sjedište kompanije Boeing, kako bi se dogovorilo najbolje mjesto za analizu tih podataka. Naime, smatra GebreMariam, Etiopija nije u mogućnosti samostalno provesti tu analizu jer ne posjeduje odgovarajuću opremu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije