Deve kao kurban u Iraku: Veliki interes Arapa

AA
Deve kao kurban u Iraku: Veliki interes Arapa
 

Najveći muslimanski praznik Kurban-bajram je vrijeme kada vjernici prinose žrtvu. Na stočnoj pijaci u iračkom gradu Erbilu, vjernici veliko interesovanje pokazuju i za kupovinu deva.

Tahsin Mevlud je jedan od prodavača deva na pijaci Kurdskoj upravi na sjeveru Iraka.

"U posljednje tri godine iz južnih dijelova Iraka nabavljamo deve za sjeverne dijelove Iraka. Do sada smo prodali oko 30 kurbana", kazao je Mevlud.

Dodao je kako se težina deva kreće između 400 i 500 kilograma, a cijena deva se kreće i do 2.000 dolara.

Mevlud je također kazao kako devu za kurban kupuju uglavnom Arapi.

"Meso deve je u odnosu na druge životinje manje masno. Zbog toga je sve traženije. U Erbilu se nedavno otvorio restoran u kojem se nudi samo meso deve", rekao je Mevlud.

Prema islamskim propisima, za kurban se može zaklati deva, krava, koza i ovca. Uvjet je da deva koja se kolje ima pet godina. Krava treba imati dvije godine i da je ušla u treću. Koza treba da ima godinu dana i da je ušla u drugu. Ovca (ovan) treba imati godinu dana i da je ušla (ušao) u drugu. Dozvoljeno je zaklati i ovcu od šest mjeseci ukoliko je ona napredna, a ne može se naći ovca od godine ili više.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije