Desetine hiljada Iranaca na dženazi ubijenog generala Soleimanija

Radiosarajevo.ba
Desetine hiljada Iranaca na dženazi ubijenog generala Soleimanija
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Dženaza Qasemu Soleimainiju

Desetine hiljada Iranaca odjevenih u crno okupili su se danas u iranskom gradu Ahvazu kako bi dočekali tijelo iranskog vojnog zapovjednika Kasema Soleimanija, ubijenog u petak u američkom napadu dronom.

Soleimanijevo tijelo prebačeno je iz Iraka u grad Ahvaz na jugozapadu Irana, blizu granice s Irakom.

Soleimani, arhitekt Teheranovih vojnih i tajnih misija u inozemstvu i zapovjednik jedinica Kuds Revolucionarne garde, ubijen je u petak u američkom napadu dronom u Bagdadu.

Mnogi Iranci okupljaju se od petka kako bi izrazili žaljenje zbog smrti tog zapovjednika koji je bio smatran drugom najmoćnijom osobom u državi, nakon vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneija, no mnogi su zabrinuti kako bi njegova smrt mogla odvesti državu u rat sa supersilom.

Američki predsjednik Donald Trump jučer je zaprijetio da će "veoma žestoko" napasti 52 iranska cilja ako Teheran odluči napasti američke mete.

Hamnei je zbog smrti Sulejmanija proglasio trodnevnu žalost. 

"Washington Post" piše kako će vlasti kasnije danas prenijeti tijelo generala u Mašdad, grad na drugom kraju Irana. Nakon toga će stići u Teheran i Kom, a bit će pokopan u utorak u rodnom gradu Kermanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije