Demokrate u Kongresu SAD-a traže da Trump bude smijenjen

0
AA
Demokrate u Kongresu SAD-a traže da Trump bude smijenjen
Foto: EPA-EFE / Donald Trump/Arhiva

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) sve više se raspravlja o smjeni odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa aktiviranjem 25. amandmana američkog ustava.

Demokrati u Zastupničkom domu Kongresa traže da se glasa o rezoluciji kojom bi se od potpredsjednika Mikea Pencea tražilo da aktivira 25. amandman kako bi Trump bio smijenjen.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi je u pismu demokratskim zastupnicima napisala da će biti pripremljena rezolucija kojom se Pence poziva da “sazove i mobilizira kabinet da aktivira 25. amandman kako bi predsjednik Trump bio proglašen nesposobnim za obavljanje dužnosti”.

“Pozivamo potpredsjednika da odgovori u roku od 24 sata”, poručila je Pelosi.

Ukoliko Pence ne odgovori na njihovo pismo, demokrati će drugi put pokrenuti postupak smjene Trumpa.

“Iz dana u dan sve su užasniji napadi ovog predsjednika na našu demokratiju, pa je time sve veća i potreba da se hitno nešto poduzme”, navela je Pelosi.

Ipak, Penceov savjetnik je izjavio da se potpredsjednik SAD-a protivi tome da se Trump smijeni aktiviranjem 25. amandmana.

Inicijative kojima se traži smjena predsjednika Trumpa pojavile su se poslije nereda i nasilja koje je uslijedilo nakon što su Trumpove pristalice 6. januara upale u Kapitol, zgradu u kojoj su Zastupnički dom i Senat, što je rezultiralo smrću pet osoba.

Trumpa su mnogi osudili na poticanje svojih pristalica da upadnu u Kongres i onemoguće potvrđivanje pobjede Joea Bidena na predsjedničkim izborima održanim 3. novembra 2020. godine.

Amandman koji je stupio na snagu 1967. godine, propisuje da potpredsjednik preuzme poslove u slučaju da predsjednik napusti položaj. On osigurava i mehanizam kojim se predsjednik može privremeno odreći svojih ovlasti ako, na primjer, mora biti podvrgnut operaciji i slično.

Ali on postavlja i način bezuslovne smjene predsjednika ako "predsjednik nije u mogućnosti izvršavati ovlasti i dužnosti svog kabineta".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije