Demokrate pozivaju Kongres da pokrene opoziv Trumpa

Fena
Demokrate pozivaju Kongres da pokrene opoziv Trumpa

Demokratski predsjednički kandidati pojačali su pritisak na predsjednicu Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi da započne proces opoziva predsjednika Donalda Trumpa nakon što su objavljeni  prvi javni komentari specijalnog tužitelja Roberta Muellera o njegovoj dvogodišnjoj  istrazi ruskog uplitanja u američke predsjedničke izbore.

Mueller, koji je bio zadužen za istragu o uplitanju Moskve u izbore u SAD-u 2016. godine, potvrdio je u srijedu kako njegov tim ne razmatra mogućnost podnošenja tužbe protiv Trumpa zbog ometanja pravosuđa jer politika američkog ministarstva pravosuđa zabranjuje optužnicu protiv predsjednika.

Nekoliko demokratskih kandidata za Bijelu kuću protumačilo je Muellerove primjedbe kao poticanje Zastupničkog doma na čelu s Demokratskom strankom da utvrdi je li Trump pokušao ometati istragu i treba li biti opozvan, prenosi Reuters.

Američki senatori Cory Booker iz New Jerseya i Kirsten Gillibrand iz New Yorka  se prvi put aktivno zalažu za opoziv.

"Izjava Roberta Muellera jasno pokazuje: Kongres ima zakonsku i moralnu obvezu da odmah pokrene postupak za opoziv", napisao je Booker na Twitteru ubrzo nakon što je Mueller završio govor.

Bivši američki kongresmen Beto O'Rourke iz Teksasa pozvao je na Trumpov opoziv prije Muellerove izjave.

O'Rourke je u srijedu objavio da “moraju postojati posljedice, odgovornost i pravda. Jedini način da se osigura da se započne postupak za opoziv. "

Specijalni tužitelj Robert Mueller, koji je radio na izvještaju o dosluhu Donalda Trumpa s Rusima, najavio je u srijedu  da podnosi ostavku u Ministarstvu pravosuđa.

Mueller je izjavio da zatvara ured specijalnog tužitelja te da se povlači s pozicije u Ministarstvu pravosuđa.

Istakao je da, prema uputama koje je dobio od ministarstva, njegov ured nije mogao optužiti američkog predsjednika za krivično djelo.

"Nismo odredili u izvještaju da li je počinio zločin ili ne", rekao je Mueller.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije