Definitivno suspendirana odluka: Muslimani će moći slobodno ulaziti u SAD

Radiosarajevo.ba
Definitivno suspendirana odluka: Muslimani će moći slobodno ulaziti u SAD
Nakon što je ranije američki federalni apelacioni sud u donio odluku o ukidanju zabrane o ulasku državljana sedam muslimanskih zemalja u SAD, kasno sinoć ta odluka je i definitivno potvrđena.

To je novi udarac za administraciju Donalda Trumpa, koja je prije manje od mjesec dana preuzela svoje dužnosti. Kako prenosi CNN, odluku koja je napravila haos diljem svijeta ukinulo je anonimno vijeće sačinjeno od tri sudije, čime se dozvoljava ulazak državljana iz sedam muslimanskih zemalja u SAD uprkos predsjedničkoj zabrani.

Iako se Trumpova administracija žalila na prvu odluku, koju je sudsko vijeće donijelo ranije ove sedmice, ustvrdivši da federalni sud nema jurisdikciju nad odlukama predsjednika, ovog puta i definitivno sudije su pokazale protivljenje ovakvoj odluci.

"Vlada nam nije donijela nijedan dokaz da je bilo koji stranac iz zemalja koje su bile pod zabranom učestvovao u terorističkim napadima u SAD-u. Ustvari, oni su istaknuli kako mi uopće ne bismo trebali raditi reviziju predsjedničkih odredbi", istaknule su sudije u objašnjenju svoje sinoćnje odluke. 

Vrlo brzo nakon što je federalni apelacioni sud donio svoju konačnu odluku oglasio se i američki predsjednik, koji je na svom Twitter nalogu napisao: "Vidimo se na sudu, sigurnost države je u pitanju".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije