Dan nezavisnosti u Chicagu: Amerika nam je dala nadu i slobodu, ali BiH je naše srce

Radiosarajevo.ba
Dan nezavisnosti u Chicagu: Amerika nam je dala nadu i slobodu, ali BiH je naše srce
Foto: Friends of Prijedor / Proslavljen Dana nezavisnosti BiH u Chicagu
Bosanskohercegovačka zajednica u Chicagu pod pokroviteljstvom udruženja "Friends of Prijedor" priredila je svečanu akademiju povodom Dana nezavisnosti BiH.

U višesatnom bogatom programu u Depaul Univerzitetu Bosanci i Hercegovci uživali su u projekciji dva filma: "Putovanje Bosnom" i arhivski film "Sarajevo 84", a prisutnim se obratio i specijalni gost Mirsad Duratović, vijećnik u Skupštini grada Prijedora.

"Ja sam posebno ponosan na mladu grupu ljudi koji su organizirali ovaj večerašnji program i duboko im se zahvaljujem. Nažalost, sa nama večeras, iz opravdanih razloga, nije član predsjedništva Željko Komšić, ali tu je naš omiljeni prijatelj - gospodin Mirsad Duratović. Gospodin Komšić je već izrazio želju da bude naš gost za Dan državnosti u novembru. Mi smo imali velike poteškoće tokom organizacije ovog obilježavanja Dana nezavisnosti. Pored problema u vezi logistike i obezbjeđenja, imali smo i problem sa ovom institucijom u vezi iznajmljivanja ovog prostora. Naime, nekoliko nepoznatih osoba su konstantno zvale Depaul i protestirale zbog dolaska Željka Komšića, navodeći da on legitimno ne predstavlja većinu hrvatskog naroda u BiH. Ovaj slučaj je tako došao i do State Departmenta, koji je potvrdio da je sve uredu i da gospodin Komšić može biti gost na našem događaju. Međutim, desilo se šta se desilo, gospodin Komšić nije došao i zbog spore uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini, te svečanog prijema povodom Dana nezavisnosti u Predsjedništvu, a ne zbog ovih drugih kojima smeta nezavisna i suverena Bosna i Hercegovina i njeni legitimni predstavnici", rekao je Mirsad Čaušević iz organizacije "Friends of Prijedor" .

Grupa mladih intelektualaca, koju čine Haris Džubur, Semir Delić, Adela Isović, Asja Omeralović, Majda Jakupović, Admir Mehanović, Ahmedin Spijodić i Amina Ahmetović, ima najveće zasluge što je Dan nezavisnosti na svečan način obilježen u Chicagu.

"Organizovali smo ovaj događaj jer želimo da prije svega odamo počast svim generacijama prije nas koje su nezavisnost domovine branile kroz hiljadugodišnju historiju, zatim da budemo primjer našoj generaciji kako se voli i čuva domovina ma gdje se trenutno mi nalazili, i, na kraju ono najbitnije, da ovdje u Chicagu, ali i SAD-u ostavimo putokaz i učvrstimo vezu sa domovinom generaciji koja dolazi. Odlučili smo organizovati Dan nezavisnosti, jer je Bosna i Hercegovina u našim srcima. Došli smo u SAD kada smo svi bili vrlo mladi sa malo sjećanja na našu domovinu. Međutim, ljubav prema našoj zemlji je usađena u nas od rođenja. Amerika nas je ljubazno dočekala raširenih ruku i učinila da se osjećamo sigurno. Amerika nam je dala nadu, slobodu i sposobnost da ostvarimo naša osnovna ljudska prava, ali Bosna i Hercegovina je naše srce i koliko god nas boli stvarnost političke situacije u BiH, lojalni smo našoj domovini i našoj prvoj ljubavi. BiH je u našoj krvi. Mi volimo našu domovinu. Ponosni smo na Bosnu i Hercegovinu. Toliko toga želimo da uradimo i postignemo, a to možemo postići samo kroz kolektivnu akciju i napor. Organizovali smo ovaj događaj, jer želimo da budemo primjer generacijama koje dolaze poslije nas. Svakome je potreban uzor i mnoga mlada djeca imaju veću vjerovatnoću da uspiju ako ih usmjeravamo u pogledu zajedništva i podrške, kako roditelja, tako i zajednice .To je naš mali dio, naša mala akcija u ostvarenju sna. Mi ne biramo roditelje i mjesto rođenja, ali možemo da biramo svoju budućnost. Zajedničkim snagama i radom sa našom zajednicom ovdje u Chicagu i Bosni i Hercegovini jačamo domovinu i stvaramo uslove za bolju i ljepšu budućnost za sve nas", poručila je ova grupa mladih iz udruženja "Friends of Prijedor".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije