Da li je i zašto Iran odabrao kineski Chengdu J-10 umjesto ruskog MiG-35

J. M.
Da li je i zašto Iran odabrao kineski Chengdu J-10 umjesto ruskog MiG-35
Twitter / Chengdu J-10

Kineska agencija Sina javlja da je - razmatrajući veliki ugovor za kupovinu borbenih lovaca - Iran odlučio nabaviti kineski Chengdu J-10 umjesto ruskih aviona MiG-35.

Odluka je neočekivana jer između dva aviona postoji veliki jaz u pogledu tehničkih specifikacija, naravno u korist MiG-a 35, no presudnu ulogu odigrala je cijena i način plaćanja. 

Prema ranijim planovima, Iran je iz Rusije želio kupiti 14 lovaca MiG-35 za sumu od 1,5 milijardi dolara (107 miliona dolara po avionu). Kineska ponuda je jeftinija: Za 1,5 milijardu dolara nude čak 36 primjeraka višenamjenskih borbenih aviona Chengdu J-10. 

Osim toga, Iran će Chengdu moći platiti naftom, a važan faktor je to što bi prvi avioni mogli biti isporučeni već ove godine. Još je neizvjesno kako će se realizirati ovaj dogovor u situaciji kada SAD sankcionira sve one koji posluju s Iranom.

chengdu_10_02.jpg - undefined

Chengdu J-10 (Foto: Wikipedia)

U Teheranu nisu bili zadovoljni ruskom ponudom: Prvi MiG-ovi ne bi bili isporučeni prije 2022. godine, plaćali bi se gotovinom, a postoji hronični problem nemogućnosti brze isporuke rezervnih dijelova.

Ipak, Iran je zainteresiran za nabavku ruskih višenamjenskih bombardera Suhoj Su-30 i namjerava razgovarati o kupovini 18 aviona čija će procijenjena cijena milijardu dolara.

Chengdu J-10 je višenamjenski borbeni avion u čijem su razvoju Kinezima pomagali Rusi. Kineska i pakistanska vojska koriste letjelicu koju pokreće revidirana verzija ruskog turbofan motora Saturn AL-31FN.

Ono po čemu je Chengdu J-10 poznat je frapantna sličnost s višenamjenskim borbenim avionom IAI Lavi koga je '80-ih godina razvio Izrael. Nakon što su razvijena tri prototipa, Amerikanci su natjerali Izrael da zaustavi IAI Levi iz straha da bi mogao ugroziti njihov F-16.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije