Da li će Xi Jinping postati doživotni predsjednik Kine

Radiosarajevo.ba
Da li će Xi Jinping postati doživotni predsjednik Kine
Kineski predsednik Xi Jinping mogao bi postati doživotni lider te zemlje, ukoliko se izglasaju promjene Ustava koje će mu to omogućiti.

Naime, iz Ustava bi mogao uskoro da bude izbačen paragraf o reizboru predsjednika i na taj način bi trenutni predsjednik mogao neograničeno puta da se kandidira i vodi zemlju.

Iako u zemlji i van nje ima onih koji se protive ovoj izmjeni Ustava, kako piše CNN, mnogi lideri sa Zapada nevjerovatno su tihi po tom pitanju. Među onima koji vide opasnost od ovih izmjena je akademik Kjao Mu, koji poručuje da će tada u Kini zavladati "tama i strah".

“Ukoliko u tome uspije, Xi Jinping će do kraja života biti na vlasti”, rekao je za Guardian Orville Schell, koji piše knjigu o kineskim političarima.

"Gurdian" u tekstu navodi da trenutni kineski predsjednik smatra da samo on može da održi ideologiju jake Komunističke partije i Kine. A zašto lideri sa Zapada šute o svemu ovome?

Prvo, države koje sarađuju sa Kinom već su pretpostavile da je Xi Jinping tu da ostane do kraja. Znaju da je Kina jednopartijska zemlja i da Komunistička partija drži sve konce u svojim rukama. Tako smatraju da mijenjanje pravila ne može nikome da naškodi, navodi CNN.

Ipak, postoji i jedan pragmatičan razlog za šutnju. Zapadu treba država koja je stabilna i predvidljiva - čak iako je u pitanju stabilna i predvidljiva autokratija.

Svijet bi bio veoma opasno mjesto ukoliko bi i Kina postala nepredvidiva, jer dovoljno to što, navodi CNN, Donald Tramp vodi Ameriku, Velika Britanija planira da napusti Europsku uniju, Bliski Istok nema namjeru da se umiri, a Republika Kongo izgleda da će svakog trenutka skliznuti u građanski rat.

Za lidere sa Zapada u pitanju je čista računica. Ko je bolji u rješavanju problema sa prijetećom Sjevernom Korejom - jak Xi Jinping koji bi mogao da manevriše ili slabo liderstvo iz Pekinga u kojem niko nije siguran ko ima posljednju riječ?

Moćna Komunistička partija koja ima potpunu kontrolu u Kini je nešto što zapadni lideri trenutno podržavaju.

Njihova usta možda govore jedno, ali oni znaju da, ako bi Kina pratila put Rusije nakon kraha Sovjetskog saveta 1990-tih godina, to bila katastrofa.

To bi destabiliziralo region, koji je već krh zbog destabilizirajućeg Pyongyanga. "Guardian" piše i da bi Xi Jinping bi mogao da se suoči sa mnogim protivnicima za koje još nije ni svjestan, ali da zapadni lideri nisu ti kojih treba da se plaši.

Jako, stabilno, predvidljivo liderstvo u Kini je ključ za njih. Da bi to dostigli, bar što se njih tiče, može da prepravlja Ustav Kine kako i koliko puta hoće.

Xi Jinping je na vlast došao 2012. godine, a prošle godine je najavio "novu eru" globalne kineske moći. On je, čini se odlučan u tome da to i sprovede.

Početkom godine, Xi Jinping pojavio se u vojnoj uniformi ispred 7.000 vojnika u sjevernoj provinciji Hebei. Xi Jinping je poručio pripadnicima vojske da budu "sposobni i sigurni da će pobijediti, i da se ne plaše posljedica dok ispunjavaju naređenja Komunističke partije i dužnost prema zemlji".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije