Da li će groblje u Vatikanu riješiti jednu od najvećih misterija Italiji

Radiosarajevo.ba
Da li će groblje u Vatikanu riješiti jednu od najvećih misterija Italiji
PrtScr / Italijanski istražitelji otvaraju grob u Vatikanu

Nestanak 15-godišnje Emanuele Orlandi, kćeri vatikanskog zaposlenika, jedna je od najdugotrajnijih talijanskih misterija. Djevojka je nestala na ulicama Rima, otišla u muzičku, na sat flaute, i nikada se više nije vratila kući.

U Ambasadi Vatikana nađene ljudske kosti: Pripadaju otetoj djevojci?

Ta je drama započela prije 36 godina, a nastavit će se ekshumacijom dva groba na groblju unutar Vatikana. Nakon niza različitih dojava forenzičar antropolog pregledat će sadržaj tih grobnica.

"Ne želim razmišljati što će biti unutra. Dok mi ne pokažu tijelo, moja je dužnost tražiti je i nadati se da je i dalje živa", rekao je njezin brat 60-godišnji Pietro Orlandi koji u ime obitelji provodi tu desetljećima staru istragu i nada se da će otkriti što se njegovoj sestri dogodilo, piše The New York Times.

Obiteljska pretraga odvela ih je na niz različitih puteva, slijedili su dojave, dobivali anonimne poruke i signale. Posljednju dojavu dobio je krajem 2017. godine kada mu je nekoliko ljudi koji rade u Vatikanu rekla da bi Emanuela možda mogla biti zakopana na teutonsko-flamanskom groblju u neposrednoj blizini Bazilike Svetoga Petra u Vatikanu u vlasništvu Svete Stolice, ali na talijanskom teritoriju. Poput i mnogih drugih dijelova Vatikana, i ovo je groblje skriveno iza zidina.

Odvelo ih je to do grobnice princeze Sophie od Hohenlohe, koja je umrla u 18. stoljeću.

Grobnicu će ekshumirati Giovanni Arcudi, profesor forenzičke medicine na rimskom sveučilištu. Teorija o kojoj se razmišlja je da je Emanuelino tijelo o jednoj od dvije grobnice, a uz ovu princezinu otvorit će i grobnicu princeze Carlotte Frederice od Mecklenburga koja je preminula 1840. godine. Uzet će se uzroci i napraviti DNK ispitivanje.

DNK testiranje pokušat će pronaći poveznicu sa Emanuelom, no rezultati će se morati čekati nekoliko tjedana.

Ako se u grobnici i stvarno pronađu njezini ostaci, mogao bi to biti konačni kraj ovog zloglasnog slučaja. S njezinim nestankom povezivali su se bugarski agenti, KGB, sicilijanska mafija, američki nadbiskup uključen u vatikanski skandal, zavjera o atentatu na papu Ivana Pavla II. i povezanost sa rimskim kriminalnim bandama.

"Prvi put u 36 godina Vatikan je konkretno učinio nešto važno", rekao je njen brat.

Vatikan je uvijek negirao bilo kakvu upletenost u njezin nestanak i "odbijao suradnju", napominje Orlandi. Kad se susreo sa Orlandijem papa Franjo 2013. godine rekao mu je da je njegova sestra "na nebu", i ostalo je na tome. Zaledio se kada je to čuo, kaže, a piše CNN.

"Moja majka živi u istoj kući u Vatikanu u kojoj smo svi odrasli, udaljenoj 300 metara od groblja. Znati da je Emanuela zakopana tamo cijelo to vrijeme....", kaže.

No talijanska novinarka Fiorenza Sanzanini koja je slučaj pratila desetljećima, smatra da je odluka Vatikana, utemeljena na nečem drugom: "Bojim se da su to odlučili jer znaju da ničega nema unutra. Na takav su način, i tako javno, utišali sve one kritičare koji smatraju da Vatikan zna puno više o ovom slučaju nego što želi reći", kaže.

Emanuelu Orlandi posljednji put su vidjeli 22. juna 1983. godine, navodno, kako ulazi u veliki i tamni BMW, u blizini autobusne stanice na kojoj je razgovarala sa svojom prijateljicom. U muzičkoj školi svirala je flautu, a nakon muzičke trebala se vratiti kući busom, kao što je to redovito i činila.

Iako misterija njenog nestanka nikada nije otkrivena, tragova ima bezbroj. No njihova vjerodostojnost nikada do sada nije i službeno potvrđena. Najzanimljiviji je onaj po kome je, ubrzo nakon njezina nestanka, u Vatikan stigao poziv nekoga tko se predstavio kao navodni otmičar i u zamjenu za njezino oslobođenje tražio oslobađanje turskog muškarca koji je pokušao ubiti papu Ivana Pavla II 1981. godine. Tokom godina agenti su ispitali niz mogućih poveznica slučaja sa sicilijanskom mafijom, KGB-om, CIA-om i bugarskim agentima.

2012. godine pretražili su grobnicu kriminalca Enricoa "Renatino" De Pedisa, koji je pokopan u blizini mjesta gdje su je posljednji put vidjeli. Nikakav dokaz nije pronađen.,

No sigurno je kako većina tragova ako ne i svaki vodi do Vatikana, piše Express.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije